Протест срещу промените в Закона за вероизповеданията събра стотина вярващи пред Народното събрание в София. Според тях поправките в закона, които трябва да бъдат приети на второ четене скоро, ограничават религиозните свободи в страната.

Събитието, наречено "Национален мирен протест и молитвено шествие за отстояване на конституционните права и свободата на вероизповеданията", е организирано от инициативен комитет, сформиран от редица евангелски църкви и деноминации, сред които и Обединени евангелски църкви (ОЕЦ). Според тях, ако законът бъде приет, има риск съществуващите богословски семинарии да бъдат закрити, евангелските пастири повече да не могат да извършват богослужения, а получаването и употребата на дарения от чужбина да бъде подложено на държавно одобрение и ограничения.

Евангелистите смятат, че проектозаконът е дискриминационен, тъй като налага несправедливи и прекомерни ограничения върху свободата на религията и на изповеданието и е в пряко противоречие с демократичните принципи, залегнали в българската конституция и в законите на Европейския съюз, чийто член е България от 2007 г.

Вярващите са недоволни, че с промените се предлага прагът за регистрация на едно вероизповедание да се вдигне от 300 на 3000 членове, както и че държавата ще може да се намесва в делата на църквата.

Ако промените се приемат, по-малките вероизповедания ще бъдат тежко засегнати като евангелистите, Католическата църква в България, Арменската църква и т.н. Само в евангелистките църкви в България членуват над 150 хил. души, коментираха организаторите.

Дневник