С два гола на Валери Божинов и един на Валери Домовичйски "Ботев" (Враца) постигна изненадващ обрат срещу "Левски" на "Герена". Тимът на Сашо Ангелов спечели с 3:1 в последния мач от 16-ия кръг на Първа лига и отдалечи сините далеч от битката за титлата.

"Левски" записа първа домакинска загуба за сезона, второ поредно поражение в шампионата и трето в последните пет кръга. Тимът на Славиша Стоянович остава трети с 34 точки, като изостава с четири от ЦСКА и със седем от шампиона "Лудогорец".

"Ботев" записа трета поредна победа в Първа лига. Това е най-добрата серия на отбора, откакто се завърна в елита през миналия сезон. Врачани са девети в класирането с 21 точки - само на три от "Етър", който затваря челната шестица.

"Не мога да кажа, че сме били по-добри. Футболът е игра на голове. Ние вкарахме нашите положения, а "Левски" не успя", коментира Сашо Анеглов пред "Диема спорт" след първата победа на "Ботев" на "Герена" от 30 години насам.

Мачът започна с натиск на "Левски", но първата голова възможност се откри пред "Ботев". В 9-ата минута Даниел Генов се измъкна зад защитата, напредна в наказателното поле и шутира в близкия горен ъгъл, но Божидар Митрев спаси.

Пет минути по-късно домакините бяха много близо до попадение. Габриел Обертан центрира отдясно и центрира. Топката рикошира и срещна левия страничен стълб. Секунди по-късно Давид Яблонски направи много голям пропуска пред вратата на "Ботев".

В 20-ата минута сините все пак поведоха. Реферът Георги Кабаков отсъди спорна дузпа за задържане на Белаид след центриране от корнер. Мариани се зае с изпълнението и откри резултата.

Минута по-късно швейцарецът можеше да отбележи втори гол, но Красимир Костов спаси. Станислав Костов стигна пръв до топката и направи добавка, но вратарят на "Ботев" отново се намеси.

В 30-ата минута Кабаков отсъди още една много дискусионна дузпа за леко побутване на Цветкович срещу Генов. Божинов не сгреши от бялата точка срещу бившия си отбор. След гола той показа жест със сърце и се извини на феновете на "Левски".

До края на полувремето домакините натиснаха здраво, но няколко пъти се разминаха с второ попадение. Натискът продължи след почивката. В 49-ата минута Мариана стреля с глава след центриране на Цветкович, но топката срещна гредата. Пет минути по-късно швейцарецът се размина с подаване на Костов на сантиметри от голлинията.

Четвърт час преди края Божинов уцели гредата с атрактивен изстрел със странична ножица. Последва обаче и сигнал за засада. Само две минути по-късно бившият нападател на "Ювентус" и "Манчестър сити" все пак вкара втори гол. Той се разписа с глава, след като беше изпуснат от Белаид и Яблонски при центриране отдясно на Юлиан Ненов.

Веднага след гола "Левски" можеше да изравни. Костов се размина с топката след центриране от корнер, но резервата Серджиу Буш стреля неточно с глава на празна врата.

В 87-ата минута "Ботев" реши мача с трето попадение. Друг бивш играч на "Левски" - Валери Домовчийски, който замени Божинов десетина минути по-рано, беше изведен зад защитата и с удар с левия крак по диагонала оформи крайния резултат.

Дневник