Протест срещу насилието над жени е организиран в София днес. Той е насрочен за 18 ч. с начална точка - площад "Орлов мост". Поводът е международният ден за борба с насилието над жени, който се чества на 25 ноември. Вчера над 40 големи и малки испански градове се включиха в шествие с призив "без повече жертви, искаме свобода".

Очаква се шествие днес да има и в Прага, и Лондон.

"28 мъртви жени, убити от своите бивши или настоящи съпрузи/партньори или от техен близък. 3 мъртви деца, убити от своите бащи. Само от началото на 2018 година. На всеки 2 седмици една българка е убивана. България отхвърли Истанбулската конвенция и се наредихме по начин на мислене до Русия и Азербайджан. Българските политици и Конституционният съд се вслушаха в гласа на фалшивите новини, в истерията, създадена от "ловците на джендъри", се казва в страницата във "Фейсбук" за организиране на събитието.

Инициативата е на Български фонд за жените.

В страницата за събитието се казва още, че близо година след като властта се отказа от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, депутати от управляващата партия ГЕРБ внасят предложения за промени в Наказателния кодекс и криминализиране на домашното насилие. В тях обаче не се предвиждат текстове за превенция, отбелязват организаторите на протеста.

"Нито дума за полово-базирано насилие. Нито един разкрит кризисен център за помощ на жертвите на насилие. Нито една национална кампания срещу насилието. Нищо", се казва още на страницата за организирането на шествието.

Там се допълва още: "Ако ви омръзна всяка седмица да четете новини за пребити и убити жени, ако сте жертва на насилие, ако сте приятели или роднини на жени, които и в момента са жертви или вече не са сред нас, ако сте просто нормални хора, на които им ПИСНА от политическо бездействие, безочие, наглост и фалшиви новини, ще дойдете на протест. Ще дойдете, за да поискаме адекватни мерки и законодателство. Ще дойдете, за да покажете нулевата си толерантност към насилието над жени. Или няма да дойдете и ще си продължаваме така!".

При отхвърлянето на Истанбулската конвенция, гарантираща сериозни мерки за защита и подкрепа на жертвите на домашно насилие, управляващите заявиха, че ще въведат предвижданите в международния документ реформи през българското законодателство.

Истанбулската конвенция беше определена като противоречаща на Конституцията на 27 юли. След това БСП, ВМРО, Светия Синод и др. посрещнаха решението на конституционните съдии с одобрение.

 Дневник