Творческа среща ще се проведе с шуменската актриса Ирина Абаджиева на 27 ноември от в зала "Сава Доброплодни" на НЧ "Добри Войников-1856", съобщиха от читалището.

Тя ще започне в 17.00 часа и на нея ще представена новата и книга "Отминалото на една актриса".

Организатори на проявата са НЧ "Добри Войников-1856", РБ "Стилян Чилингиров" и ДКТ "Васил Друмев".

Ирина Абаджиева е родена на Преображение Господне на 6 август 1927 г. в поповското село Звезда и по думите й, идва на бял свят с професията, която впоследствие цял живот ще работи от сърце – от ранна детска възраст рецитира, пее, играе както пред роднини и приятели, така и в училище. След като завършва гимназия, Иван Братанов и Богдан Глогински я включват в самодейния театър на Попово, но скоро талантът й е забелязан и е поканена да играе в Разградския театър. Тук, докато работи, взема и мечтаната диплома за актриса – по чл. 9 от Указа на театрите в България, „за изключителни дарования”, но и след тежки изпити се дипломира в театралния курс на знаменития Стефан Сърчаджиев.

След Разградския театър е част от театралните трупи на Сливен, Търговище и Плевен, а от 1967-ма до пенсионирането си през 1989 г. играе на шуменска сцена. Тук за ролята си на Султана в постановка на режисьора Реджеб Садъков „Преспанските камбани” Ирина Абаджиева, за пръв път в историята на театъра, е повишена с две категории наведнъж.

Ирина Абаджиева е изиграла над 120 роли пред десетки хиляди зрители. Носител е на многобройни награди и отличия – орден Кирил и Методи – I степен, златен; златна значка на Съюза на артистите в България; златна значка на Община Шумен и много други. „Отминалото на една актриса” е втората й книга след стихосбирката й „Везба от самота”.

 ШУМ.БГ