На референдум вчера швейцарците отхвърлиха предложение националните им закони да са над международното право, предаде Би Би Си. Според предварителни резултати 67% са гласували против предложението, а 33% - за.

Друго предложение - да бъдат субсидирани фермерите, които не премахват рогата на кравите си - също бе отхвърлено на отделен референдум.

Отхвърлянето на първата инициатива е удар за дясната Швейцарска народна партия, най-голямата в парламента, от която идеята дойде. Предложението можеше да засегне отношенията на Швейцария с ЕС и дори с НАТО, коментира кореспондент на Би Би Си. Според Швейцарска народна партия обаче то щеше да подсили автономията и националната идентичност на страната.

Ако беше одобрено, Швейцария щеше да трябва да предоговори хиляди споразумения, включително текстове за правата на човека, за правата на децата и за търговията.

Рогата на кравите

Предложението за рогата на кравите бе отхвърлено с 54 срещу 46 процента, показаха предварителни резултати.

Фермерът, който сам го инициира, прекара осем години, водейки кампания по въпроса. Армин Капаул казва, че премахването на рогата на кравите е неестествено и болезнено и че животните са много по-щастливи с тях.

Деветдесет процента от кравите, отглеждани в Швейцария, са без рога с цел повече животни да могат да се отглеждат на по-малко пространство. Когато кравите са с рога, те се нуждаят от повече място, за да се избегнат взаимни наранявания. Но отглеждането на по-малко крави на една и съща площ носи загуби на фермерите.

Инициативата на Капаул щеше да доведе до отпускането на повече пари на фермерите, които не премахват рогата на кравите си.

Според швейцарската система за пряка демокрация едно предложение се нуждае от 100 хил. подписа, преди да бъде подложено на референдум.

Дневник