Въпреки че европейските Зелени и партията на френския президент "Република, напред!" споделят общи възгледи за европейския проект, те трябва да бъдат насърчавани в партньорство между равни, заяви съпредседателят на групата на Зелените в Европейския парламент Райнхард Бютикофер в интервю за EurActiv.

Той коментира статия в германското списание "Шпигел", според която френският президент ще търси партньорство със Зелените и социалдемократите след евроизборите през май догодина. "Питам се какъв вид сближаване би било това", каза Бютикофер в кулоарите на триденвния конгрес на групата в Белрин, който приключи на 25 ноември.

По думите му представител на "Република, напред!" се е свързал със съпредседателя на Зелените в Европарламента Ска Келер и е поискал среща в следващите дни. "Не намирам това за много сериозно", коментира Бютикофер. Поканата е имала за цел изграждането на широк алианс в Европа след изборите за Европарламент през май догодина.

Бютикофер обаче не е съгласен с идеята, която според него ще постави партията на Макрон в центъра на един такъв съюз. "Макрон не може просто да призове други да се присъединят към движението му и да очаква те да се обединят зад него", допълни той, като все пак подчерта, че европейските Зелени като цяло са отворени да градят партньорства по всяко време. "Ние обаче няма да сме спомагателни групи за Юпитер, който сега се превръща в Икар", настоя Бютикофер.

Той отбеляза, че групата му споделя някои от позициите на "Република, напред!", например плановете на Макрон за реформа в еврозоната и завършване на банковия съюз. "Ние също така подкрепяме идеята за европейски бюджет. Има обаче една голяма разлика, защото ние искаме възможността да бъде отворена за държавите членки, които все още не са част от еврозоната, но искат да участват". А някои идеи, като отбраната и сигурността, се нуждаят от допълнителна дискусия, продължи той, отхвърляйки идеята за напълно автономна европейска отбранителна система.

Кой ще се бори за поста на Юнкер

По време на партийния конгрес за водещи кандидати, които да се борят за председателския пост в Еврокомисията, бяха избрани Ска Келер и Бас Айкхаут.

"Ска и аз принадлежим към ново поколение европейски политици", заяви Айкхаут. "Ние не поставяме под въпрос необходимостта от Европейския съюз, а искаме да направим следващата стъпка. Икономическият и социален дневен ред на ЕС трябва да бъдат променени из основи", посочи Айкхаут.

По думите на Келер предизборният манифест на Зелените подкрепа подкрепя по-силно социално ориентиран дневен ред. Едно от предложенията е "достоен минимален доход".

Германският евродепутат, която вече опита да стане председател на Еврокомисията през 2014 г., каза, че е била изненадана, че ще е единствената жена водещ кандидат в надпреварата за евроизборите. "Последния път аз отново бях единствената жена кандидат и, честно казано, мислех, че другите партии ще са си взели поука от тази грешка. Изглежда, че не са. Време е да имаме повече жени кандидати за тези позиции".

Тя също е против официален съюз с партията на Макрон. "По отношение на икономическата перспектива ние сме много различни от либералите в групата на АЛДЕ. А когато погледнем какво прави Еманюел Макрон във Франция, не се случва нищо от екологична гледна точка, от социална гледна точка, то е точно обратното на това, което ние искаме", подчерта Келер.

Дневник