Прочутият диригент Максим Ешкенази гостува в Шумен с концерт този четвъртък, 29 ноември от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“, съобщиха от Симфониетата.

Той живее и работи в Калифорния. Специално за пребиваването си в страната, Максим е избрал да покани своите колеги от САЩ цигуларя Адам Милстейн и композитора Роджър Пшитулски. В концертната програма ще чуете световната премиера на творбата „Магеланово небе“ от Пшитулски, в която е вплетена българската песен „Облаче ле бяло“.

Виртуозният млад цигулар Адам Милстейн ще изпълни романтичния Концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух, а Максим Ешкенази ще поднесе на публиката „най-класическата“, както я нарича, Симфония № 5 от Бетовен.

Определян като изгряваща звезда сред съвременното поколение млади диригенти, Максим Ешкенази е описван като „енергичен и интелигентен” музикант, който дирижира с „пълна увереност и проницателност”. Вестник „Лос Анжелис Таймс” го нарича „харизматичен и вълнуващ”. Той е единственият в семейството цигулари Ешкенази-Пантелееви, който решава да провери колко тежи диригентската палка. От 2008 г. Максим Ешкенази е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony и музикален директор и диригент на Колбърнския камерен оркестър и на Колбърнския симфоничен оркестър в Лос Анджелис.

Младият цигулар Адам Милстейн е работил заедно с артисти и диригенти като Сара Чанг, Джеймс Еннес, Квартет Калидоре, Международен съвременен ансамбъл, Лудвик Морол и Робърт Спано. През март 2018 Милстейн участва в турне из САЩ заедно със Сара Чан. В сътрудничество с нея, той участва в специална програма в Харис Хол на музикалния фестивал в Аспен. Европейският дебют на Адам Милстейн се осъществява под палката на Маестро Максим Ешкенази в България.

ШУМ.БГ