Инкриминиране на насаждането на остра конфронтация сред обществото, която подкопава националното единство и българската държавност и обслужва единствено чужди интереси, и създаване на Съвет на старейшините, който да е коректив на всяка власт - това са част от предложенията за Национална стратегия за единение на Национален сбор за единение на българите, чиито инициатор е Сдружение "Единение" на акад. Стефан Воденичаров. Сборът се проведе днес в Народния театър "Иван Вазов", а по данни на организаторите в него са участвали 180 души от 33 организации.

Участниците в сбора искат догодина да има национално допитване за приемането на Национална стратегия за единение, което по думите им можело да стане чрез електронните медии, тъй като сегашното законодателство за референдумите у нас не било ефективно. Сред предложенията, които да залегнат в стратегията, са и

лустрация на политиците от всички нива

които са се обогатили от престоя във властта, както и изключване от обществения и политическия живот на носителите на корупция и грабителство. Инициаторите искат законово ограничение от два пълни мандата във властта, важните закони да се приемат с мнозинство от 2/3, както и създаване на индивидуална конституционна жалба. Стратегията според инициаторите трябва да бъде приета от Народното събрание.

"Единение от партия не може да се направи. Ще опропастим всичко. Ние сме движение с неправителствени цели", обяви акад. Стефан Воденичаров в отговори на въпроси на журналисти дали обединението е политически проект.

В съобщението за събитието бе обявено, че на него няма да бъдат канени партийни лидери, президент, премиер и други официални лица, тъй като инициаторите отхвърлят всякаква политическа обвързаност и попечителство. В залата бяха бившият депутат и министър от БСП Петър Мутафчиев и евродепутатът от ДПС Метин Казак. Сред инициаторите са проф. Михаил Неделчев, акад. Дамян Дамянов, акад. Антон Дончев, акад. Благовест Сендов, акад. Георги Марков, бизнесменът Красимир Дачев и други. На сбора присъстваха и журналистите Иван Гарелов и Лияна Панделиева.

Инициаторите предлагат да се да се създаде Институт за национална памет, който да направи исторически обективна оценка на дейността и архивите на бившата "Държавна сигурност" от 1925 г. до сега, като в института се включи и дейността на Комисията по досиетата. Според тях това ще бъде съществена стъпка към национално помирение.

Сборът иска да се

създаде и Съвет на старейшините

който да служи като коректив на всяка власт. Идеята е в него да влизат личностни с безспорно признание и авторитет, като се "издига глас срещу всяка несправедливост". Съветът трябва да е гарант за спазването на свободата на словото и за осигуряването на обществения интерес. Според акад. Воденичаров съветът ще бъде към движението, а не към която и да е институция.

Предложението е в стратегията като цели за развитието на България да бъдат записани разрешаването на демографската криза, качественото образование, борбата с бедността, достъпно и качествено здравеопазване.
"Трудно може да се постигне обединение около цели, но трябва да го направим. Трябва истински да повярваме в себе си и да работим за устойчивото развитие на България. Никога в своята история родината не е била изправена пред такива предизвикателства и опасности. На нас ни трябва единение и толерантност, да загърбим различията и пристрастията, защото нацията е силна, когато е единна", обяви акад. Воденичаров.

Дневник