Доставките на природен газ са в обичайния режим и няма основания за притеснения, коментира пред медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова, запитана как напрежението между Русия и Украйна в Керченския проток ще се отрази на транзита на природен газ за България.

Петкова припомни, цитирана от БТА, че всяка държава-членка на Европейския съюз (ЕС), съгласно регламентите, свързани с енергийната сигурност в рамките на ЕС, е длъжна да има план за действие. България залага на договора за обратен поток от страна на Гърция и на запасите в газохранилището в Чирен. "Българските граждани трябва да бъдат спокойни, енергийната ни сигурност е гарантирана", подчерта Петкова.

Темата за алтернативните газови доставки беше във фокуса на днешната кръгла маса "Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа". Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев напомни, цитиран от "Фокус", че 10 г. след газовата криза от януари 2009 г., когато Русия спря доставките на природен газ през Украйна, а от това най-потърпевша се оказа България, все още не е направена първата копка на газовата връзка с Гърция. Петкова добави обаче, че въпреки многото трудности, проектът е в решаващата си фаза - приключват процедурите по обществените поръчки, а през декември трябва да стане факт договорът с Европейската инвестиционна банка за финансирането му. Работим за междуправителствено споразумение между Гърция и България, което да гарантира устойчивостта на проекта за в бъдеще, увери министърът.

България разчита да разнообрази източниците си на природен газ и чрез акционерно участие в бъдещия терминал за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис. Това ще стане чрез държавната "Булгартрансгаз", която ще се включи с 20-процентен дял. По думите на Добрев това няма да натовари финансово държавната компания, а Петкова добави, че така България ще може да доставя газ и от САЩ, и от Катар, и от Алжир.

През следващата година България ще може да разчита на доставки на природен газ и от север - от Румъния, изтъкна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, което, по думите му, "ще постави целия регион в една различна фаза". Той подчерта, че трябва да се пристъпи към създаването на либерализиран пазар на природен газ в страната и впоследствие в региона на Югоизточна Европа. КЕВР ще създаде устойчива регулаторна рамка за бъдещ пазар на природен газ в страната, която да даде гаранция на инвеститорите и търговците, увери Иванов.

Дневник