Осем месеца след като веригата за мобилни телефони "Хенди" временно спря дейност заради прекратяването на договора й с А1 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на телекома в размер на 803 хил. лева.

Проверката на антимонополния орган е показала, че А1 е злоупотребила с по-силната си позиция спрямо "Хенди" при предоговарянето на споразумението между тях, а след това и прекратяването му. Според комисията това създава реален риск "Хенди" да прекрати своята дейности напълно.

Веригата "Хенди" имаше договор с A1 да продава мобилни устройства и абонаметни планове. През март телекомът прекрати едностранно споразумениято с аргумент, че веригата не е изпълнила заложените в него финансови показатели. Освен това A1 твърди, но КЗК не е открила доказателства за това, че от "Хенди" са приканвали абонатите на компанията да прекратяват споразуменията си и след това да ги подновяват при различни условия.

"Хенди" отричат тези обвинения. От дружеството посочват, че телекомът е поставил веригата под "под постоянен натиск" да му предостави част от търговските си обекти с цел тяхното ребрандиране. През пролетта телекомът примени името си от "Мтел" на A1.

Размерът на санкцията е 2% от нетните приходи от продажбите на дружеството "A1 България" за 2017 г., като според комията тя ще има има и "възпиращ ефект" срещу повтаряне на извършеното нарушение. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Дневник