Назначената от министъра на правосъдието проверка в Агенцията по вписванията за раздадените бонуси за периода, в който се бе сринал Търговският регистър, не е показала да има нарушение на който и да било закон.

Проверяващите от инспектората на министерството са разгледали детайлно всички вътрешни правила, по които се раздават бонуси на служителите и не са установили някои от тях да нарушават законодателството.

Посочва се обаче, че често са обект на промени като последните изменения се отнасят до контрола върху поставените оценки на служителите. За първи път е въведено и изискването служителите да са изработили реално поне 1/3 от оценявания период, с което се преодоляла старата практиката да получават допълнително възнаграждение служители, които имат реално изработени дни под този срок.

В заключение в доклада се сочи, че утвърдените изменения на правилата не са незаконосъобразни, тъй като не противоречат на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, се посочва в съобщението до медиите.

Многобройните промени през годините, както и три отделни правила за различните категории служители са оценени от Инспектората като пречка за създаване на трайна и ефективна практика, за изчисляването на възнагражденията на различните категории служители. Затова инспекторатът е отправил препоръка да се изготвят единни вътрешни правила, които се отнасят до трите категории служители във ведомството.

За раздадените бонуси се разбра от публикация на в. "Сега". Според нея раздадените бонуси за тримесечието, в което Търговският регистър не работеше поне две седмици, са общо 700 хил. лв. като сред получилите ги има и служители, отговорни за регистъра. Публикацията стана повод и за проверката.

dnevnik.bg