Проектонаредбата, която урежда правилата за ползване на горива в икономическите дейности, оспорена от земеделски производители, ще бъде преработена заради многото забележки и ще бъде повторно публикувана за обществено обсъждане. Това е обещал зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с техни представители, се разбира от прессъобщение на министерството.

Проектът на Наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход доуточнява как ще се прилагат в земеделието разпоредбите на приетия през юли Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Законът наложи редица ограничения за дребните търговци, но земеделският бранш след протестите на фермерите, беше изключен от приложното му поле. В наредбата обаче те видяха много административни ограничения. Сега Министерството на икономиката уверява, че ще бъдат приети повечето им предложенията за административни облекчения, сред които обобщение на всички предвидени декларации в нея в единно заявление, служебен обмен на данни между институциите, по-малък на брой изискуеми документи и други.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов каза, цитиран в прессъобщението, че е имало нужда от подобна среща, за да бъдат представени специфичните проблеми на бранша. "Според нас между 12 и 15 хил. производители ще подадат заявления за включването им в този регистър и трябва да се намери решение как да не ги затрудняваме излишно и да не им се пречи да работят", добави той.

"Целта ни е да направим подзаконовия нормативен акт работещ като пресечем възможностите за злоупотреби, но без да натоварваме бранша с излишни административни изисквания", посочи зам.-министър Манолев и се ангажира всички направени предложения да бъдат отчетени в текстовете на наредбата.

Представители на администрацията са обяснили, че целта на експертите, работили по нормативния акт, е била да съкратят сроковете и в хода на общественото обсъждане да отразят постъпилите коментари. След критиките обаче зам.-министърът се е съгласил, че е по-добре дори с цената на закъснение текстовете да се съгласуват.

На среща вчера с "Предприемачи ГЕРБ" във Варна зам.-председателят на управляващата партия Цветан Цветанов също е уверил, цитиран от "Фокус", че "ще се търси друго, неедностранно решение на проблема".

dnevnik.bg