С 13 млн. лв. от бюджета Музеят на авиацията в Крумово ще бъде преместен в Пловдив. Това се разбира от решение на правителството от последното му заседание, за което се разбира от стенограмата от него. В сряда бе съобщено само, че ще се отпуснат средства за целта.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяснява пред министрите, че с парите ще се проектира и изгради цялостната инфраструктура, ще се направи "иновация на съществуващата сграда и изграждане на съответните вътрешни съоръжения и инсталации и изпълнението на проектирания експозиционен дизайн".

От думите му се разбира, че за съхраняването на летателни средства, които имат части от плат и дърво, тези които са най-стари и едни от най-ценните, е предвидено да има покрита площ не по-малка от 1000 квадратни метра.

В новата музейна зала се предвижда да се обособят постоянна експозиция, включително зала за космонавтиката, зала за временни изложби, детски образователен център, фондохранилище, библиотека с читалня, музеен магазин, кафене, домакински склад и помещения за администрацията.

"В новата експозиция на Музея на авиацията се предвижда пространство за представяне на историята и днешния ден на части от българския гарнизон чрез богатия фонд на Националния военноисторически музей – София. Това е продиктувано от позицията, че в този южен регион няма военен музей, който би имал изключително важна роля за възпитанието на младото поколение. Знаете, че сегашният музей е в Крумово и е трудно достъпен", обяснява още Запрянов.

Подкрепям напълно проекта, това ще е много ценно и за гражданите на Пловдив, които ще имат директен достъп до експозицията. Предлагам да се приеме на вносител или да се даде такава опция, за да се прецизира административният адрес на имота в Пловдив, обяснява финансовият министър.

Премиерът допълва, че "това сме го обещали на гражданите на Пловдив, пък и не само на гражданите, но и на всички, които обичат авиацията".

dnevnik.bg