Правителството да вземе превантивни мерки с промени в Наказателния кодекс, за да не се допуска насилие над жени и деца. Това е едно от исканията, за които днес стотици граждани излязоха на площад "Орлов мост" на протест срещу насилието, основано на пола.

Повод за протеста бе вчерашния Международен ден за борба с насилието над жени и регистрираните в България убийства на 28 жени и 3 деца от техните съпрузи, партньори и бащи от началото на 2018 г.

Протестът бе мирен, като полицията спря за около половин час движението по бул. "Цариградско шосе". Организатор на събитието е Български фонд на жените, които обещаха утре да изпратят писмо до министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев, в което ще изложат исканията си за реформи.

Те искат управляващите да покажат, че са истински ангажирани с проблема, като възложат проучвания и статистики, които да покажат причините и размера на насилието над жени и домашното насилие в страната и последствията от него. Към Министерски съвет трябва да бъде създаден Национален съвет за борба с насилието, който да следи дали и как правителството търси решение на проблема и провежда информационни кампании за него.

Парламентът трябва да промени отново Наказателния кодекс, където престъпление да бъде всяко насилие, основано на пола, а не само над жените. Освен това протестиращите искат и разширяването на термина "насилие", като се допълнят още сексуалният тормоз, преследването, системното психическо насилие и съпружеското изнасилване.

Да се отпуснат и повече средства за борбата с домашното насилие, основано на пола, искат още протестиращите. В Министерството на вътрешните работи трябва да бъде създадена база данни за жертвите от домашно насилие и извършителите, която да бъде достъпна както институциите, така и за неправителствени организации.

dnevnik.bg