Носителят на световната корона в шаха ще бъде определен след тайбрек. Шампионът Магнус Карлсен и Фабиано Каруана записаха реми и в последната партия помежду си.

Мачът влезе в историята, след като двамата не успяха да се победят нито веднъж. Те завършиха с по шест точки след 12-те партии.

В последната от тях специалистите, сред които и бившият световен шампион Гари Каспаров, оцениха ремито като "шокиращо". Основание за това им даде решението на Карлсен да предложи реми на 31-вия ход, макар да беше в по-добра позиция и с повече време.

"Не търсех непременно максимума", заяви Карлсен в Лондон, цитиран от "Гардиън".

"Исках позиция, при която да имам сигурност, но и в която да го притискам. Ако ремито не беше удовлетворителен резултат, бих подходил различно", каза норвежецът, който игра с черните. Каруана заяви, че е останал "малко изненадан" от предложеното реми.

Сега следва ден почивка, а в сряда ще се проведат партии по ускорен шах, които ще определят шампиона.

"След това шокиращо предложение за реми от Магнус, който беше в по-добра позиция с повече време, преоценявам мнението си, че той е фаворит за (партиите в) ускорения шах. Тайбрекът изисква невероятни нерви, а изглежда, че той ги губи", написа Каспаров в "Туитър".


dnevnik.bg