Близо половината от децата, участвали в първия етап на кампанията „С предпазен колан на задната седалка“, никога не са сядали на повдигаща седалка в автомобил. Това показват данните от анкетата, направена по време на обучението през изминалите два месеца. Цифрите бяха изнесени днес на пресконференция в община Шумен.

От общо 2118 анкетирани ученици от втори до четвърти клас 1050 не сядат на повдигаща седалка никога. 404 от тях са посочили, че я използват понякога, а 157 (21,51%) - винаги.

„Голяма част от децата не използват повдигащи седалки, а това практически е опасно, защото по този начин коланите не са сложени правилно. Не напразно законът изисква, когато децата са под 1,50 м, да използват повдигаща седалка, защото има опасност при внезапно спиране, да бъдат наранени“, каза Елена Захариева от „Херти“ АД. Тя посочи, че анкетите, направени по време на кампанията, са добър начин да се прецени в каква посока да се продължи обучението. Захариева изрази мнение, че малчуганите са много искрени в своите отговори и по този начин, може да се видят ясно слабите страни. „Цифрите от анкетата могат да послужат като една основа за допълнително обучение на децата, а и на контролните органи, къде да насочат вниманието си като проверки“, заяви Захариева. Тя допълни, че е имало деца, споделили, че се возят на предната седалка, както и такива, че родителите им не ползват предпазни колани.

И все пак положителното е, че по-големият процент - близо 80% (539) от децата са отговорили, че винаги слагат колан, когато пътуват, дори и на кратко разстояние. Никога колан не са използвали близо 5 % (99) от анкетираните, а понякога го слагат близо 20% (143).

„Оказва се, че най-често колани използват най-малките деца (във втори клас). В четвърти явно вече са придобили самочувствието на по-големи и тези, които не използват колан са 4 пъти повече. Трябва да работим повече с родителите, за да ги убедим, че използването на колан на задна и предна седалка е твърде значимо за здравето и живота на тези, които са в автомобила. А децата са най-милото в едно семейство и трябва да ги пазим“, заяви комисар Йордан Дундаков, началник отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР. Той допълни, че досега кампаниите от страна на полицията са били насочени най-вече към водачите и посочи като положителен факта, че тази кампания обучава най-малките. „Полицията работи най-вече към установяване и наказване на виновните. А децата не могат да бъдат наказвани, за това трябва да ги убеждаваме с примери и дела“, каза Дундаков.

Като успешна беше отчетена днес кампанията „С предпазен колан на задната седалка“ от всички партньори в нея.

„За наша радост в края на презентациите усетихме промяна в нагласата на децата – не само  да са наясно с правилата, но и да съблюдават тяхното спазване по време на движението и да носят отговорност за себе си и за своите близки, докато те са инспектори по коланите. Това успяхме да постигнем за изминалите два месеца и сме много щастливи. Положителният резултат винаги дава увереност, че се движим по правилния път“, каза Мая Блъскова от фирма „Алкомет“ АД.

Тя и всички участници в кампанията изразиха готовност „С предпазен колан на задната седалка“ да продължи и за в бъдеще, като през пролетта на 2019 г. ще бъдат обхванати и първокласниците. През следващата година пък презентации ще бъдат направени сред децата от училищата в общината, извън град Шумен.

Удовлетворение от добре свършената работа и благодарности към всички участници в кампанията отправи и кметът на община Шумен Любомир Христов. Той обяви, че като финал на първия й етап, през пролетта ще бъде направено грандиозно събитие в „Арена Шумен“, което да зарадва новите инспектори по коланите.

Припомняме, че кампанията „С предпазен колан на задната седалка“ стартира в началото на м. октомври, като целта й беше по интересен и забавен начин да бъде показано на децата как по-безопасно да пътуват в автомобилите.  Инициативата се осъществява със съдействието на Херти АД, Алкомет АД, Телепол, Рока България, Теси, Примекс, Unicredit Bulbank, Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ШУМ.БГ, Радио Шумен, Дарик радио, shmoko.bg. 

ШУМ.БГ