ФИФА е под натиск да постави краен срок, в който Иран да промени политиката си по отношение на присъствието на жени на футболни мачове. Панелът за човешките права към организацията настоява за ултиматум към азиатската страна, неизпълнението на който да доведе до санкции.

В доклад панелът заключи, че забраната за посещение на футболни срещи в Иран от жени е в разрез с етичния кодекс на ФИФА, който "забранява дискриминацията, включително на основа на пола".

"ФИФА трябва да е категорична относно времева рамка, в която Иран да покрие очакванията на ФИФА за защита на човешките права", се казва в доклада.

В Иран съществува забрана за жените да присъстват на спортни събития, в които участват мъже. В миналото нарушаването на правилата можеше да доведе до глоби и дори затвор.

От тази година страната смекчи политиката си, като за пръв път от близо 40 години жени присъстваха на футболен мач в Иран. Това се случи през октомври по време на приятелската среща на националния отбор срещу Боливия. Според информация на Би Би Си тогава са били допуснати "определен брой жени", сред които са били семействата на играчите.

Преди това жени бяха допуснати да гледат на голям екран в Техеран част от мачовете на тима от световното първенство по футбол в Русия.

Дневник