Демократична България" е обезпокоена от ескалацията на напрежението между Русия и Украйна през последните дни в Черно море и липсата на ясна и категорична позиция на българското правителство по кризата, предизвикана от агресивните действия на Русия, които заплашват сигурността на целия черноморски регион.

Това се казва в позиция на извънпарламентарното обединение, изпратена и до медиите. Мярката последва напрежението в Керченския проток, след като руските власти откриха огън по три украински кораба, преминаващи през него.

В текста на "Демократична България" се припомня, че с резолюция 68/262 от 27 март 2014 г., озаглавена "Териториалната цялост на Украйна", подкрепена и от България, Общото събрание на ООН обявява за незаконно анексирането на Крим от страна Русия и по смисъла на международното право Кримският полуостров не е част от територията на Руската федерация. Призоваваме българското правителство да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително правото й да използва собствените си териториални води, се казва в позицията.

"Настояваме България да окаже натиск за незабавното освобождаване на задържаните украински моряци и плавателни съдове, което да сложи началото на деескалация на напрежението в региона. Русия да гарантира достъпа на Украйна до Керченския пролив и Азовско море, както и да прекрати милитаризацията на Крим и на Черно море като цяло", се заявява в позицията.

"В този кризисен международен контекст "Демократична България" отново обръща внимание на управляващите, че значителните разходи за поддръжка на остаряло руско военно оборудване са неоправдани, разсипнически и недалновидни. "Демократична България" настоява българското правителство да заеме позиция, солидарна с тази на ЕС и НАТО", завършва текстът.

Дневник