Какво ще вечеряте? Какво ще кажете за паста с брашнени червеи? Звучи леко... отблъскващо, но това съвсем скоро може да е съвсем реална оферта за вечеря, ако 28-годишната Катарина Юнгър от Хонгконг успее да прокара идеята си, разказва "Ройтерс".

Тя е собственик Living Farms - стартъп, който произвежда инкубатори за насекоми от 2016 г. насам. В момента работи над компактен модел, който култивира брашнени червеи за употреба в кухнята или в часовете по биология.

"През 2050 г. на планетата ще има девет милиарда души, така че трябва да открием нови решения, за да се изхранваме, както и да изхраним следващите поколения", казва Юнгър.

"Насекомите предлагат наистина страхотна алтернатива на сегашното производство на месо, тъй като могат да се отглеждат върху хранителни отпадъци, с много малко пространство, с малко вода и имат чудесен вкус", допълва още тя.

И докато мнозина може и да се отвратят от перспективата да ядат насекоми, този тип храна е съвсем типична в страни като Тайланд и Китай.

"Съдържат много протеини и малко холестерол", коментира Ли Чанг, собственик на ресторант в Хонгконг. Според него добре изпържените скакалци, насекомите от разред Пръчици и копринените буби са много полезни за здравето.

Базираният в Хонгконг специалист по хранене Майлс Прайс пък коментира, че отглеждането на алтернативни протеини като насекоми например продължава да е предимно нерегулирано, което може да има големи последици върху безопасността на храните и приема на потребителите. Според него трябва да се приложи по-строг подход към производството, което ще даде и повече увереност в потребителите, че това е безопасен източник на протеини.

Компанията Livin Farms смята, че тяхната система осигурява решение от типа "направи си сам", тъй като брашнените червеи се хранят с остатъци от храна и могат да бъдат събирани на седмична база, да се замразяват и след това да се готвят по различни начини.

Разнообразното приложение на дългите около 2,5 см. ларви на бръмбара, който е широко разпространен в света, е друго допълнително предимство.

За разлика от месата, те могат да се приготвят по два различни начини - пикантни и сладки, разказва един от разработчиците на метода Клейтън Уонг, докато демонстрира как готви брашнени червеи с чушки, домати и лук за паста сос с маскарпоне. "Мисля, че е много динамично и мога да се заиграя доста", допълва той пред агенцията.

Дневник