Представителите от всички партии в българската Демократична общност се обединиха около искането за реално въвеждане на машинно и дистанционно електронно гласуване и премахване на изборните манипулации. Това стана по време на дискусия по темата, организирана от "Движение България на гражданите", става известно от съобщение до медиите.

Под него са се подписали "Движение България на гражданите"; "Демократична България"; Съюз на демократичните сили; Българска нова демокрация; Обединени земеделци; Български демократически форум и Български земеделски народен съюз.

"Считаме, че правителството и Народното събрание са длъжни да спазят закона, съдебното решение и волята на българските граждани, недвусмислено изразена на провелия се на 25 октомври 2015 г. референдум, и незабавно трябва да предприемат всички необходими действия за изпълнение на конституционните си задължения.", пише в текста на позицията. Тя гласи, че ще се работи за създаване и приемане на справедливи правила, "които да премахнат извършваните досега изборни манипулации и така да възстановят доверието на българските граждани в честността на вота."

Някои от мерките, по които ще се работи, е да се предвидят средства в държавния бюджет, които са необходими за закупуването на сигурни технологии, както и да започне издаването на електронни идентификационни документи. Подкрепилите позицията заявяват, че остро се противопоставят на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ и "Обединени патриоти", "с който на практика се отменя дистанционното електронно гласуване и се ограничава значително машинното гласуване".

"Отстояваме въвеждането в най-кратки срокове на нормативни правила, които да гарантират въвеждането на сигурни системи за машинно и дистанционно електронно гласуване; настояваме за създаване на коректни избирателни списъци и регистри, в които не присъстват сега съществуващите "мъртви души"; ще предложим въвеждане на възможността за дистанционно гласуване по пощата", се казва още в текста.

Дневник