Бившият футболист на "Левски" Роман Прохазка се разписа при победата на настоящия си тим "Виктория" (Пилзен) над ЦСКА (Москва) с 2:1 като гост. Словашкият халф беше най-добрият в редиците на чешкия шампион, помагайки за обрата на стадион "Лужники".

Успехът на чехите ги оставя в битката за третото място в група G, което дава право на участие в Лига Европа след Нова година. Кръг преди края ЦСКА и "Виктория" са с по четири точки. Заради по-добри показатели в директните мачове чехите обаче са трети. Първата среща в Пилзен завърши наравно 2:2.

Освен това резултатът в Москва класира "Рома" и "Реал" (Мадрид) за фазата на директните елиминации. Двата тима, които се изправят един срещу друг малко по-късно са с по 9 точки и не могат да бъдат изместени от едно от първите две места.

ЦСКА поведе в 10-ата минута след точно изпълнениена Никола Влашич от дузпа. Тя беше отсъдена за нарушение на Петржела срещу Шченников.

До края на първата част "Виктория" също пропусна дузпа. Шченников повали Резник, а зад топката застана Прохазка. Словакът обаче стреля много слабо и Игор Акинфеев спаси неговият удар.

След почивката "Виктория" игра с много повече самочувствие и притисна домакините. Резервата Ян Копиц проби отдясно в 56-ата минута и подаде в наказателното поле към Прохазка, който с прехвърлящ удар преодоля Акинфеев – 1:1.

Съставът, воден от Павел Върба не се отказа до края на мача и макар че владееше по-малко топката, стигна до втори гол. Той падна девет минути преди края, когато централният защитник Лукаш Хейда се разписа. Той засече центриране на Патрик Хрошовски.

Победата е трета за "Виктория" в груповата фаза на Шампионската лига във всички досегашни участия на тима в турнира. Предишната също беше срещу ЦСКА през декември 2013 г. в Пилзен с 2:1. Първата победа на чешкия тим отново беше като гост – 1:0 над БАТЕ (Борисов) през ноември 2011 г. Тогава начело на тимът от Беларус отново беше Виктор Гончаренко, който сега води ЦСКА.

В последния кръг от груповата фаза на 12 декември "Виктория" е домакин на "Рома", а ЦСКА гостува на "Реал" в Мадрид.

В мач от група Е "Аякс" победи АЕК с 2:0 в Атина и се класира за осминафиналите. Холандският тим стигна до успеха благодарение на два гола в рамките на четири минути на Душан Тадич.

Душан Тадич откри от дузпа в 68-ата минута. В ситуацията за втори жълт картон беше изгонен Марко Ливая. Четири минути по-късно Клас Ян Хунтелаар подаде към Тадич и той удвои.

"Аякс" е пръв в групата си с 11 точки, а АЕК е с нула. По-късно играят "Байерн" и "Бенфика", които са съответно с 10 и 4, но холандците не могат да бъдат изместени от едно от първите две места и продължават напред.

Дневник