Пари Сен Жермен" посреща "Ливърпул" в един от най-възловите мачове от груповата фаза на Шампионската лига. Френският шампион и финалистът от последното издание на най-силния клубен турнир се изправят един срещу друг тази вечер от 22.00 часа на стадион "Парк де Пренс".

В другата среща от група С лидерът в класирането "Наполи" приема "Цървена звезда". Четирите отбора оправдаха очакванията това да бъде най-заплетената група през този сезон и два кръга преди края са събрани в едва две точки.

"Наполи" и "Ливърпул" имат по шест точки, но италианският отбор е начело заради победата с 1:0 в директния мач в Неапол. ПСЖ е с пет точки и най-добрата голова разлика - 11:7 срещу 5:2 за мърсисайдци и 4:3 за неаполитанци. "Звезда" е на последена позиция, но с четирите си точки също има отлични шансове да продължи към осминафиналите.

Ситуацията в групата е много заплетена, а мачът на "Парк де Пренс" може да се окаже фатален за един от главните претенденти за трофея в Шампионската лига. Победата пък ще отвори широко вратите към директните елиминации.

"Два много амбициозни отбора се изправят един срещу друг в много интересна надпревара и много интересна ситуация в групата. Ние излизаме за трите точки и така трябва да бъде", заяви мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп преди двубоя в Париж.

Мърсисайдци могат да е класират за осминафиналите още тази вечер, ако спечелят срещу ПСЖ, а "Цървена звезда" не победи в Неапол.

В същото време загуба в Париж ще постави тазгодишния финалист в турнира в изключително тежка ситуация, в която да трябва да търси успех с два гола разлика срещу "Наполи" в последния кръг.

"Много често още когато видиш групите след жребия знаеш кои отбори ще продължат напред. В повечето случая първите два тима в класирането са ясни още тогава. В тази група от самото начало беше ясно, че ще е много трудно", коментира Клоп.

"Ние обаче никога не сме се оплаквали от това и никога не сме гледали негативно на ситуацията. Очакваме с нетърпение мача в Париж, защото не се случва често да играем тук. Предстои ни трудна задача и това е много вълнуващо", допълни германецът.

Първата среща между двата отбора завърши с драматичен успех на "Ливърпул" с 3:2. Английският тим обаче се представя слабо далеч от "Анфийлд", като загуби и двете си гостувания досега и не успя да отбележи нито един гол.

"Aко не играем на върха на възможностите си, нямаме никакъв шанс. Трябва да бъдем смели, както направихме в първия мач. Тогава бяхме много атакуващо настроение дори в играта си в защита. Аз съм изключително щастлив с индивидуалните качества на нашите играчи и вярвам напълно на този състав. Същото обаче е с Томас Тухел и неговите футболисти", заяви Клоп.

"Колкото по-трудно е, толкова повече се наслаждавам на подготовката, защото трябва да мислиш за много неща. Трябва да мислиш как да се защитаваш в дадени ситуации, как да избягваш определени неща и как самият ти да играеш футбол. Последното е най-важното нещо и нещо, с което вероятно в ПСЖ не са свикнали толкова много, защото те са изключително доминиращи в Лига 1. Трябва да направим така, че да не са толкова доминиращи срещу нас", каза още той.

ПСЖ прави исторически сезон във Франция, като записа 14 победи в първите 14 кръга на Лига 1 и вече има аванс от 15 точки пред втория в класирането. В Шампионската лига обаче парижани имат само един успех до момента - с 6:1 срещу "Звезда" у дома.


Големите притеснения в отбора бяха свързани с нападатели Неймар и Килиан Мбапе. Двамата получиха травми в мачовете на националните си отбори. Старши треньорът Томах Тухел обаче потвърди във вторник, че двете му големи звезди ще бъдат на линия за двубоя с "Ливърпул".

"Готови са на 100%. Ако не са, няма да играят. Но двамата тренираха пълноценно и изобщо нямаха оплаквания последните два дни, така че за мен няма никакъв риск", каза Тухел.

Германецът постави "Ливърпул" в ролята на фаворит преди мача. Според него мърсисайдци имат предимство заради успехите си на европейската сцена и заради дългия период, в който Клоп е начело.

"Ливърпул" е свикнал да бъде в Шампионската лига и да печели този трофей, а това значи доста за клуба и неговия манталитет. Осен това вече три години и половина има Юрген и огромната му енергия. Влиянието му върху играта на отбора е голямо. То е градено в продължение на повече от три години. Това е предимство за тях, но ние ще опитаме да се справим", каза Тухел, който беше наследникът на Клоп в "Борусия".

Според него от съществено значение ще е ПСЖ да се защитава добре срещу Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане. "Това е трудна задача. За нас ще е ключово да играем с увереност. Трябва да подаваме топката бързо и да взимаме бързи решения, за да намираме Неймар и Мбапе на добри позиции и да бъдем опасни."

"Ние сме уверени във възможностите си, но предизвикателството е голямо, защото "Ливърпул" е един от най-големите отбори в Европа. Те играха финал миналия сезон и са много опасни далеч от дома. Мисля, че сме готови, но трябва да играем на върха на нашите възможности", каза още Тухел.

Дневник