Създателят на известната анимационна поредица "Спондж Боб Квадратни гащи" Стивън Хиленбърг почина на 57 години, съобщиха от телевизионната мрежа "Никълодеон".

Аниматорът, сценарист и режисьор неотдавна разкри, че страда от амиотична латерална склероза, позната още като болест на моторните неврони или болест на Лу Гериг.

Най-известното му творение е поредицата за дружелюбния квадратен жълт герой, превърнала се в култ, в два пълнометражни филма, поредица от книжки, мюзикъл на Бродуей. Анимацията печели награда "Еми" и е излъчена в близо 250 епизода в над 200 държави по целия свят.

"Стивън пропи "Спондж Боб Квадратни гащи" с уникално чувство за хумор и невинност, донесли радост на поколения деца и семейства навсякъде. Неговите изключително оригинални герои и светът на Бикини Ботъм за дълго ще напомнят за стойността на оптимизма, приятелството и безгранизната сила на въображението", се казва в изявление на "Никълодеон".

Бившият учител по морска биология в Южна Калифорния Хиленбърг започва да създава морски образи като средства за преподаване. След това се мести в телевизията и работи по шоуто "Модерният живот на Роко".

Създава "Спондж Боб Квадратни гащи", който се излъчва за първи път в ефир през 1999 г. и става глобален хит, дублиран на над 60 езика. Хиленбърг става и сценарист, продуцент и режисьор на пълнометражния филм от 2004 г. за героя, който постига приходи от 140 млн. долара в световен мащаб.

През 2016 г. в свое интервю споделя, че в началото си е мислел, че поредицата ще достигне едва четири сезона, но явно е грешал. През годините "Спондж Боб Квадратни гащи" се превръща в мощна марка и разпознаваемият образ се появява под всякакви форми - от камиони за сладолед в Щатите, през големи гумени ботуши в Мексико, та чак до хиджаби в Египет.

По-рано тази година Хиленбърг бе удостоен със специална награда "Еми" за "приноса и въздействието, които има в областта на анимацията и в самата телевизионна индустрия".

Дневник