11 снегорина излязоха тази сутрин по улиците на Шумен, а други над 30 вече чистят републиканската пътна мрежа в областта. От фирмите, отговарящи за зимната поддръжка, обясниха пред ШУМ.БГ, че са запасени с необходимите количества сол и материали.

"Започнахме противообледенителните процедури със 7 машини в 6,00 часа сутринта. Солта трябва да се остави да подейства върху настилката известно време, след което сме в готовност да пуснем 24 машини с гребло", заяви инж. Асен Тодоров от фирма "Винс Ин Хок“, която отговаря за чистенето от сняг на всички улици от северната половина на Шумен и малките улици в южната част. Фирмата разполага с 1 200 тона сол.

В 7,30 часа извади машините си и "РТК" ООД, която се грижи за големите улици в южната зона на Шумен. "Имаме навън 4 големи снегорина с гребло и устройство за разпръскване на сол. Опитът ни от минали години показва, че тази техника е достатъчна", каза шефът на фирмата за Шумен Атанас Кулев. "РТК" има на склад 1 000 тона сол.

"Всички машини са навън и работят, засега няма проблеми никъде по републиканската пътна мрежа", каза началникът на Областното пътно управление инж. Димитър Ковачев. За зимното почистване на републиканските пътища и АМ "Хемус" на територията на Шуменска област са ангажирани 91 машини. От тях около 40 са снегорини с гребло. За магистралата отговаря фирма "Автомагистрали - Черно море", а за другите републикански пътища - варненската фирма "Хидрострой".

"Ще бъде облачно с валеж от сняг. В момента температурата в Шумен е минус 1 градуса и през деня няма да се вдигне над 0 градуса. Вятърът ще се усилва", каза за ШУМ.БГ дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в града Дилян Дяков.

От пресслужбата на община Шумен по-късно съобщиха, че градският транспорт се движи нормално, няма затруднения и при обслужването на извънградските линии. 

ШУМ.БГ