От днес, 28 ноември в Мраморното фоайе на шуменския музей може да бъде разгледана изложбата „Гривни звънкат под възглаве... Майсторство и изящество в куюмджийския занаят”.

Тя е съвместна и се реализира от Етнографски музей на открито „Етър” и регионалните исторически музеи в Шумен, Ловеч и Габрово.

Артефактите са от периода края на ХVІІІ – първите години на ХХ в. – време, по което куюмджийството е толкова престижен занаят, че майсторите са почитани наравно със свещениците, учителите и другите първенци на общността.

Посетителите ще се запознаят със съдбата на известни в миналото майстори, с използваните от тях техники, със специфичните инструменти, модели и форми. Близо 400 експоната представят двете характерни направления при художествената обработка на метали – златарството и дюкмеджийство.

Включените изделия, изработвани от куюмджиите са предмети от бита - подноси, чаши, зарфове, вилици и лъжици, църковната утвар - свещници и накити, които са най-популярни и разнообразни, съобразени с формите на тялото и с носията. Затова подобаващо място в изложбата е отделено на костюмите – характерната за Габровско женска сукманена носия и на Преславско-смядовската двупрестилчена носия, носени в Шуменско.

Предпоставка за просперитета на златарския занаят в  Шумен е наличието на значителен брой мюсюлмани, които проявяват подчертана склонност към битови вещи и накити от благородни метали. Образци на изработени изделия от българските куюмджии могат да бъдат видени в изложбата.

В нея е включена и любопитна информация за значението и ролята на накитите в народните традиции, за обичаи и вярвания, за историята на занаята, за начина, по който куюмджиите са търгували или рекламирала стоката си.

Специален модул е предназначен за децата, които имат възможност да се запознаят с куюмджийството докато се забавляват и играят. Видеоматериали представят интересни тематични презентации, като например „Как се гласи сокай” и „Основни техники в производството на изделия”, предвидена е възможност и за творчески занимания.

За подготовката на изложбата са използвани документи и материали, предоставени от Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, Исторически музей – Севлиево, Музей на художествените занаяти и приложни изкуства – Троян, както и личен архив и разкази на майстори-куюмджии. Регионален исторически музей – Шумен участва с близо 100 експоната, голяма част от които са изработени от местния майстор-златар Иван Христов Куюмджиев.

ШУМ.БГ