Бившият министър на отбраната Николай Цонев ще получи 100 хил. лв. от държавата, след като окончателно осъди прокуратурата за моралните вреди, които е претърпял от ареста си и делото за подкуп срещу него, което завърши преди 3 години с окончателното му оправдаване. Това се разбра, след като Върховният касационен съд (ВКС) отказа да допусне до касационно обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което през март обезщетението му беше увеличено, съобщава news.lex.bg.

На Цонев са присъдени и над 8 хил. лева за имуществени вреди, близо 5000 лева за адвокатски разноски, както и още 3816 лева. Те са обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция от 15 хил. лева, която е платил след първоначалния арест.

Преди това Софийският градски съд беше оценил вредите на 50 хил. лева. Искът на Цонев беше за 200 хил. лева и той искаше ВКС да го уважи изцяло.

Той беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев. В исковата си молба Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: "Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва - долу на земята."

Задържането му беше заснето, а видеоматериалът беше предоставен на всички медии и излъчван многократно. ВКС припомни, че срещу него са били прилагани и специални разузнавателни средства, а делото е било отразено в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията.

Крайният извод на САС, който и върховните съдии споделят е, че причинените на Цонев вреди значително надхвърлят обичайните по други такива дела. ВКС допълва, че в случая незаконните обвинения са пряко свързани с професията на пострадалия и са довели до пълен и необратим срив в неговата кариера.

Досега бившият военен министър е осъдил държавата за близо 180 хил. лева за всички четири дела, които прокуратурата води неуспешно срещу него.

dnevnik.bg