Минималната пенсия от 1 юли 2019 г. ще бъде 219.43 лв., като дотогава ще остане сегашната пенсия от 207.60 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица за следващата година да бъде 560 лв., а максималният – 3000 лв. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене част от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще бъде 400 лв.

В момента минималният осигурителен доход е 510 лв., за земеделски стопани е 350 лв. Максималният осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2018 г. е 2600 лева.

И двете точки предизвикаха бурни дебати и недоволство от страната на опозицията. Георги Гьоков (БСП) поиска максималният месечен осигурителен доход да се увеличи поне на 3900 лв., а максималната пенсия - на 1560 лв. "Също така предлагаме тенденции в бъдеще да отпаднат и максималният месечен размер на осигурителния доход, и таванът на пенсиите", добави той.

Председателят на социална комисия Хасан Адемов (ДПС) беше на противоположна позиция и предложи замразяване на максималния осигурителен доход от 2600 лв., "за да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми да не бъдат излъгани".

От БСП и ДПС предложиха от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева, което не бе прието от депутатите от мнозинството. "За" предложеният от правителството бюджет гласуваха 110 народни представители, 65 бяха "против", а 18 се въздържаха.

Темата с увеличаването на пенсиите предизвика голям дебат и размяна на обвинения между партиите. Филип Попов (БСП) поиска от "патриотите" да подкрепят вдигането на пенсиите до 300 лв., след като в предишния мандат имаха такова предложение. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни на БСП, че тогава БСП са дали едва 4 гласа за тяхното предложение и са се отметнали от обещанието си за подкрепа. Няма как да не се съобразиш с по-големия партньор в условията на коалиция, каза Симеонов. Ако не беше присъствието на патриотите, нямаше минималните пенсии да бъдат повишени на 200 лв., и то в началото на управлението, а не накрая, както вие правите - и следващият да му бере гайлето, каза добави Симеонов.

Думите му предизвикаха Рамадан Аталай (ДПС), който иронизира Симеонов и се заигра с абревиатурата на "Обединени патриоти". "Ако не бяха ОП, и Земята щеше да спре да се върти. Няма как само преди известно време да сте спечелили избори с обещание за 500 лв. пенсия и да излизате и да казвате, че ако не бяха ОП, нямаше да има 200 лв. пенсия", каза Аталай. "Това, което вие обещавахте, тези порции си ги разпределяте с агенцията за чужденците", каза Аталай, като обърка името на агенцията за българите в чужбина.

"Уважаеми господин Рамадан. Никога в програмата на ОП не е имало 500 лв. пенсия. Добре, че бяха ОП, че да нямаме още една протурска партия в парламента и ОП станахте на четвърто място", отговори Симеонов.

"Вие станахте трета партия и само преди една седмица ОП и си седнахте на мястото", завърши Аталай с което припомни, че Симеонов си подаде оставката като вицепремиер и се върна в парламента като депутат.

Парламентът продължава с приемането на бюджета на ДОО за 2019 г., след което ще продължи и с националния бюджет.

Дневник