Общите събрания на акционерите на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" отказаха да отстранят настоящите членове на надзорните съвети на дружествата и да назначат на тяхно място собственика на "Инерком" Гинка Върбакова и свързани с нея хора, пише capital.bg.

За планираните рокади се разбра в началото на месеца. Те бяха включени в дневния ред на събранията по предложение на мажоритарния акционер – чешката компания CEZ, която притежава по 67% от българските публични дружества.

На заседанието обаче представителите на CEZ са гласували против собственото си предложение и отхвърли промените, въпреки че те трябваше да влязат в сила само под условие, че сделката бъде разрешена и купувачът заплати договорената сума от около 320 млн. евро. Представителят на мажоритарния акционер обясни, че CEZ е била уведомена от "Инерком", че приключването на сделката няма да се случи на предварително уговорената дата и заради това е взето решение към настоящия момент да не се пристъпва към предложените промени в органите на управление.

dnevnik.bg