Максималният размер на пенсиите от 1 юли 2019 г. ще бъде 1200 лева, след като парламентът окончателно прие бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Дотогава максималната пенсия остава 910 лева, както досега.

Максималният размер на пенсията ще позволи над 40 хил. пенсионери, чиито пенсии сега са ограничени от тавана, от 1 юли следващата година да получат пълния размер на пенсиите си, каза след гласуването социалният министър Бисер Петков. "Пенсиите от началото на следващата година ще се изчисляват по нов начин, който ще улесни бъдещите пенсионери при упражняване на правото им на пенсиониране. По- тясно ще обвърже осигурителните права с осигурителния принос", каза още социалният министър

За пенсиите, отпуснати през 2019 година, индивидуалният коефициент ще се изчислява от осигурителния доход от 2000 г. до датата на отпускане на пенсията, за период, не по-малък от 36 месеца. Ако осигурителният доход не достига, ще се взема предвид последният преди 1 януари 2000 година.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през следващата година ще нарасне с 24 лева в резултат на индексирането на пенсиите с 5.7% и по-високата тежест на осигурителния стаж и ще достигне 386.27 лева, каза Бисер Петков.

"Дългите и на моменти разгорещени дебати по бюджета на ДОО доказват, че въпросът за пенсиите е първостепенен политически въпрос. Няма как да не е така, след като в осигурителната система се осигуряват 2.8 млн. работещи българи. За над 2.1 млн. пенсионери тя осигурява основния им доход", каза още Бисер Петков. Той обясни, че приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО за следващата година нарастват с около 15% и покриват 2/3 от осигурителните плащания. Само преди 3 години те са финансирали по-малко от 50% от разходите по бюджета на ДОО. Той смята, че по- голямата финансова автономност и по-малката зависимост на бюджета на ДОО от държавния бюджет е безспорно достойнство. "Минималната работна заплата е и минимален осигурителен доход. Този подход води до увеличение с 4.7% на средния минимален осигурителен доход", каза още Петков.

Мнозинството отхвърли идеята на БСП за преизчисляване на пенсиите. "За" гласуваха 71 депутати, "против" бяха 70, а 25 се въздържаха. Предложението на Корнелия Нинова беше пенсиите да се преизчислят със средноосигурителния доход за 2013 г. Според Нинова това щеше да струва около 800 млн. лв. на бюджета. Като източник на средствата тя посочи увеличението на максималния осигурителен праг.

Беше отхвърлено и предложението на ДПС максималните пенсии да се определят с бюджета на ДОО от Народното събрание всяка година, а не да са 40% от максималния осигурителен доход, както беше прието.

dnevnik.bg