Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС) се надява до края на седмицата проблемът с недостига на средства за асистентска подкрепа за децата с увреждания да бъде изгладен.

Вчера на заседание на комисията, която обсъди текстове на законопроекта за личната помощ на второ четене, омбудсманът Мая Манолова предупреди, че парите ще свършат на 1 септември, когато законът влиза в сила. Новите текстове, приети вчера, предвиждат личната помощ да се финансира със 71.5 млн. лв. Възраженията на Манолова и на майките са, че част от общо 930-те лева, които сега се предоставят на децата с най-тежки увреждания, ще трябва да се връщат на държавата част за плащане на асистентската помощ

Адемов поясни, че мярката не засяга всички деца с увреждания, а само онези семейства, които биха искали да получат допълнителна асистентска помощ. В този случай от общата сума от 930 лв. те би трябвало да отделят 380 лв. за нея. Другата добавка - в размер на 93 лв., която децата получават от НОИ, пък ще се превежда чрез кмета на населеното място на доставчик на социална услуга, ако семейството се нуждае от такава.

Председателят на бюджетната комисия допусна, че парите може да се окажат недостатъчни, но предложи да се изчака законът да бъде приет като първа стъпка. По думите му конфликтът е недоразумение, възникнало инцидентно, и изрази надежда то да бъде изгладено. Каузата за личната помощ не е загубена, увери Адемов.

Междувременно в отворено писмо до медиите майките обявиха, че законът, на който те са съавтори, е осакатен от финансовия министър и ще доведе до списъци на чакащи лична помощ. Те се опасяват, че часовете за нея ще се определят не според индивидуалната оценка на конкретния човек, а на принципа "на всички по малко".

Дневник