Пилотите на "Ферари" Себастиан Фетел и Шарл Льоклер дадоха най-добри времена в тестовете след края на сезона във Формула 1. Отборите тестваха в продължение на два дни на пистата "Яс Марина" в Абу Даби гумите, които ще имат на разположение през 2019 г. Фетел беше зад волана на SF71H във вторник, а Льоклер, който ще му бъде съотборник догодина, дебютира в сряда.

Във вторник Фетел завъртя 67 обиколки на пистата, като най-добрата от тях беше 1:36.812 минути. Постижението на германеца обаче остана далеч от новия рекорд на пистата на Люис Хамилтън от квалификацията преди Гран при на Абу Даби.

Четирикратният световен шампион беше по-бърз от Валтери Ботас с почти половин секунда. Финландецът от "Мерцедес" направи 120 обиколки през целия ден.

 От "Пирели" обявиха, че Фетел е постигнал най-добрата си обиколка с гуми хиперсофт.

"Впечатленията ни от уикенда все още са пресни и имахме с какво да сравним новите гуми. Нямаше големи изненади. Новите гуми не са много по-различни. Това, което усетих, бе, че хиперсофт гумите бяха по-близки до софт версията. Като цяло разликите между различните видове смеси бяха по-малки", сподели Фетел.

Във втория ден от тестовете Шарл Льоклер завъртя 135 обиколки и най-доброто му постижение беше 1:36.450 минути. От "Пирели" обявиха, че пилотът от Монако е карал с вариант 5 от гумите за 2019 г., а по-късно от "Ферари" добавиха, че това са гуми хиперсофт.

Със същите гуми новият пилот на "Ред бул" Пиер Гасли записа обиколка, по-слаба с 1.4 секунди. Французинът направи 129 обиколки в сутрешната и следобедната сесия.

От "Пирели" добавиха, че гумите, използвани по време на тестовете в Абу Даби, не са окончателен избор за 2019 г. Смесите ще останат шест, като през този сезон "Пирели" имаше по-широка гама от общо осем вида гуми за сух асфалт.

През 2019 г. ще се използват смеси хард, медиум, софт, суперсофт, ултрасофт и хиперсофт.

За улеснение на пилоти, екипи и фенове цветовата гама на гумите във всеки уикенд ще бъде от само три цвята – бяло за най-твърдите смеси, жълто за средно твърдите и червено за най-меките. Трите налични смеси, които ще са на разположение на екипите за всеки уикенд, ще бъдат обявявани допълнително.

Дневник