Под натиск на майките с деца с увреждания, които днес проведоха разговори и в Народното събрание, и с премиера Бойко Борисов, депутатите гласуваха изрично 71.5 млн. лв., предназначени за лична помощ на хората с увреждания, да бъдат записани в бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

"Правя предложение за тези средства да преминат в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, за да е ясно на всички", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя разясни, че тази сума първоначално е била записана в централния бюджет, защото не се е знаело как ще се финансират личните асистенти. Стоянова каза, че прави това предложение, тъй като майките на деца с увреждания не виждат обещаните 150 млн. лева, а със 71.5 млн. по-малко, и в тях се е породило недоверие, че парите за финансиране на личната помощ няма да бъдат дадени. Тези 150 млн., обещани от премиера, са факт в бюджета на МТСП, заяви тя. По думите на председателя на бюджетната комисия в Закона за личната помощ, който е в процес на приемане, няма да има суми и това е правилно, а парите се намират в бюджета.

Докато депутатите коригираха перата в бюджета премиерът Бойко Борисов се срещна с майките, обезпокоени, че финансирането няма да стигне след като законът за личната помощ влезе в сила на 1 септември догодина. Той увери, че обещаното от правителството ще бъде дадено.

Дневник