Магнус Карлсен запази световната корона в шахмата. 27-годишният норвежец направи трета поредна успешна защита на титлата след победа с тайбрек срещу претендента от САЩ Фабиано Каруана.

Карлсен защити ролята си на фаворит в ускорения шах и спечели тайбрека с 3:0, след като преди това нито веднъж не успя да пречупи своя съперник. Двамата влязоха в историята на двубоите за световната титла, записвайки 12 ремите в 12-те класически партии.

Тайбрекът предвиждаше до четири партии ускорен шах с контрола 25 минути плюс 10 секунди на ход. Първите три бяха достатъчни на Карлсен, за да приключи срещата в своя полза.

Норвежецът игра с белите фигури в първата партия и принуди Каруана да се предаде на 55-ия ход. Във втората партия световният шампион стигна до победата само след 28 хода.

След като взе солиден аванс, Карлсен имаше нужда от реми в третата партия, за да триумфира.

Около 30-ия ход вече беше ясно, че Каруана няма шанс да се върне в мача. 27-годишният американец продължи да се бори, но в крайна сметка стисна ръката на съперника след 51-ия ход.

За втори пореден път Карлсен печели световната титла след тайбрек. През 2016 г. норвежецът надигра Сергей Карякин от Русия след ремита в първите две партии ускорен шах и победи в третата и четвъртата.

Карлсен стъпи на световния връх през 2013 г., когато победи Вишванатан Ананд с 6.5:3.5 точки.

Година по-късно двамата отново се срещнаха в битка за шахматната корона и норвежецът отново излезе победител (6.5:4.5 точки).

Дневник