След като миньори от комплекс "Марица-изток" протестираха днес в Раднево с искане за запазване на работните си места за следващите поне 20 г. и подготвят протест в София утре, премиерът Бойко Борисов свика тази вече среща в Министерския съвет с национално представителните синдикални и работодателски организации.

В съобщението на пресслужбата се казва, че в разговора са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на Комисията по енергетика в Народното
събрание Делян Добрев, председателите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, председателите на КРИБ и на АИКБ Кирил Домусчиев и Васил Велев, както и представители на БСК, БТПП и ББългарската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

До напрежението се стигна след като държавният ТЕЦ в комплекса изпадна във финансово затруднение, заради поскъпналите въглеродни квоти, които е длъжен да купува заради замърсяващото си производство. Затрудненията на теца пък поставят под въпрос работните места и в мините.

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД вече са купени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали. Въпреки това миньорските синдикати изразяват готовност да протестират в София в четвъртък.

От съобщението на правителствения пресцентър за срещата при Борисов се разбира, че синдикалните организации са поставили въпроса за запазване капацитета на енергийния комплекс "Марица изток". Министър Петкова ги е запознала с предприетите от правителството мерки. Тя е подчертала, че мините и топлоелектрическите централи от маришкия басейн са от стратегическо значение за функционирането на енергийната система на България и региона.

Обсъдена е и позицията на страната, която тя ще защити на предстоящата конференция в Катовице, Полша, свързана с климатичните промени. Приетата от Министерския съвет позиция не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии, се напомня в правителственото съобщение. Приетата в началото на годината от ЕС цел е за намаляване на парниковите газове с 40% до 2030 г.

Според представителите на работодателските организации,цитирани в прессъобщението следва да се продължи предприемането на мерки за завършване процеса по либерализация на българския енергиен отрасъл.

Участниците в срещата са се обединили около това, че продажбата на електроенергия по пазарни цени ще гарантира стабилност в отрасъла в дългосрочен план. Предстои провеждане на следваща среща по въпросите от енергийния сектор.

Дневник