"Пари Сен Жермен" изправи "Ливърпул" до стената след победа на "Парк де Пренс". Френският шампион спечели с 2:1 и направи огромна крачка към осминафиналите на Шампионската лига, а петкратният първенец на Европа се озова на прага на отпадане още в груповата фаза.

Tимът на Юрген Клоп изигра разочароващ мач, като допусна трета загуба от три гостувания този сезон и четвърто поредно поражение извън "Анфийлд" в най-силния клубен турнир.

В другия мач от група С "Наполи" победи "Цървена звезда" с 3:1 и запази първото място. Тимът от Неапол събра девет точки, като поведе с една пред ПСЖ, с три пред "Ливърпул" и с пет пред сръбския първенец, който загуби шансове да продължи в следващата фаза.

 "Ливърпул" се нуждае от победа с 1:0 или с два гола разлика срещу "Наполи" на "Анфийлд" в последния кръг от груповата фаза, за да намери място в осминафиналите. Ако това не се случи, финалистът от миналия сезон трябва да разчита на успех срещу италианския тим и загуба на ПСЖ като гост на "Цървена звезда".

Всеки друг развой ще елиминира мърсисайдци от турнира. ПСЖ пък вече държи нещата изцяло в свои ръце и при успех срещу "Звезда" ще се класира за директните елиминации. Последните мачове от най-завързаната група в Шампионската лига ще се изиграят на 11 декември.

ПСЖ започна ударно мача на "Парк де Пренс". Домакините се впуснаха във вихрени атаки от първата минута, а гостите изпитваха големи трудности срещу мощното нападение на съперника, предвождано от Неймар, Килиан Мбапе, Единсон Кавани и Анхел ди Мария.

Още в началото вратарят на "Ливърпул" Алисон трябваше да спасява опасен удар на Ди Мария. Малко след това бразилецът отрази и изстрел с глава на Тиаго Силва. В ситуацията беше отсъдена засада, каквато обаче не съществуваше.

В 13-ата минута защитата на гостите се пропука фатално. Мбапе получи в наказателното поле и опита подаване по земя към Кавани. Върджил ван Дайк допусна груба грешка, като при опита си да изчисти топката я подари на Хуан Бернат. Левият бек на ПСЖ си отвори позиция за стрелба и намери долния десен ъгъл на Алисон.

Освен в защита "Ливърпул" изпитваше доста трудности и при организирането на своите атаки. Едва в 22-ата минута се стигна до нещо по-интересно пред Джанлуиджи Буфон. Мохамед Салах получи вляво от наказателното поле и стреля към близкия ъгъл, но на метър встрани от вратата.

ПСЖ понамали темпото, но в 37-ата минута нанесе втори удар след мълниеносна контраатака. Неймар и Мбапе разиграха отлично по левия фланг. Френският тинейджър беше изведен на скорост зад защитата, след което поднесе топката на Кавани. Ударът на уругваеца беше спасен от Алисон, но Неймар направи добавка отблизо.

Въпреки че не създаде нищо интересно пред вратата на Буфон, "Ливърпул" се върна в мача в добавеното време на първата част. Садио Мане направи отличен индивидуален пробив и нахлу в наказателното поле. Ди Мария направи необмислен шпагат, а сенегалецът се възползва от ситуацията и спечели дузпа. Джеймс Милнър се зае с изпълнението и не сбърка - 1:2.Само минута и половина след началото на втората част централният защитник Маркиньос прати за трети път топката във вратата на "Ливърпул". Попадението обаче правилно беше отменено заради засада.

В 60-ата минута гостите получиха възможност да изравнят. Роберто Фирмино обаче стреля неточно с глава след центриране отляво на Анди Робъртсън. Това се оказа и последният добър шанс за "Ливърпул".

Десет минути по-късно ПСЖ можеше да реши мача с трети гол. Алисон обаче направи страхотно спасяване след силен удар с глава на Маркиньос при центриране от корнер.

Тимът на Томас Тухел все пак удържа с лекота преднината си в последните минути и стигна до втората си победа в Шампионската лига през този сезон.

Група В

В същото време "Тотнъм" завърза здраво битката за второто място в група В. "Шпорите" победиха "Интер" с 1:0 у дома и записаха втори пореден успех в турнира, след като стартираха с две загуби и едно равенство. Кристиан Ериксен отбеляза единственото попадение в 80-ата минута.

"Тотнъм" събра седем точки, колкото има и "Интер". Английският отбор е с по-добри показатели в директните мачове с "нерадзурите", след като на старта загуби с 1:2 в Италия.

В другия мач от групата, който се игра тази вечер, "Барселона" надигра ПСВ (Айндовен) с 2:1 като гост. Лионел Меси и Жерар Пике донесоха победата на каталунците, които събраха 13 точки и си осигуриха първото място.

В последния кръг от груповата фаза тимът на Маурисио Почетино гостува на "Барселона". "Интер" посреща ПСВ (Айндховен), който е последен с една точка и няма шансове дори да се класира за Лига Европа.

По-рано днес три отбора си осигуриха място в осминафиналите - "Атлетико" (Мадрид), "Шалке" и "Порто". Към тях се присъедини и "Борусия" (Дортмунд) след нулево равенство срещу "Брюж" у дома.

Така вече са ясни 12 от 16-те участника в директните елиминации. Освен "Атлетико", "Борусия", "Шалке" и "Порто" гарантирано място в следващата фаза имат "Барселона", "Байерн", "Аякс", "Манчестър сити", "Реал" (Мадрид), "Рома", "Ювентус" и "Манчестър юнайтед".

Резултатите от деня

Група А:
"Атлетико" (Мадрид) - "Монако" 2:0
"Борусия" (Дортмунд) - "Брюж" 0:0

Група В:
ПСВ (Айндховен) - "Барселона" 1:2
"Тотнъм" - "Интер" 1:0

Група С:
ПСЖ - "Ливърпул" 2:1
"Наполи" - "Цървена звезда" 3:1

Група D:
"Локомотив" (Москва) - "Галатасарай" 2:0
"Порто" - "Шалке" 3:1

Дневник