Пет месеца преди изборите за европейски депутати догодина предстоят нови промени на Изборния кодекс. Управляващите формации ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат отлагане на електронното гласуване и ограничаване на обхвата на машинното гласуване, а извънпарламентарни партии се обединиха против предложенията. "Демократична България" предложи гласуване по пощата като вариант на дистанционно гласуване. Другите извънпарламентарни партии също подкрепят това предложение.

Омбудсманът Мая Манолова дори обяви, че ще сезира Конституционния съд, ако въвеждането на електронно гласуване бъде отложено.

Според изборни експерти, с които "Дневник" разговаря, средствата за машинно, електронно или друг вид гласуване могат да бъдат инвестирани в промяна на системата за преброяване на бюлетините. Вариант е създаване на центрове за преброяване, където да се броят бюлетините и да се отчита изборният резултат.

Преброителни центрове за бюлетини

Според политолога Димитър Димитров могат да се обособят 200 преброителни центрове и да се добавят преброители, за да съответства резултатът на това, което е намерено в урните. Изборни експерти смятат, че неточности при отчитането на изборните резултати се допускат най-често при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии, а те са породени или от стремеж за манипулации в полза на определена партия, или от некомпетентност.

"Въвеждането на преброителни центрове реално може в голяма степен да намали възможностите за осъществяване на контрол как гласоподавателят е гласувал. То благоприятства преодоляването на изборните аномалии и манипулации", коментира политологът Стойчо Стойчев, който издаде книга за изборните нарушения. Според него в един център могат да се броят бюлетините от 100 секции и по този начин например няма да могат да се проследят маркирани бюлетини, чрез които се осигурява контрол върху гласуването.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни пред "Дневник", че идеята е коментирана, но осъществяването й също поражда съмнения за честността на вота. Слабият момент бил транспортирането на бюлетините от едно населено място към друго.

"БСП ще подкрепи всички предложения, които имат за цел да спрат изборните манипулации", каза зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Крум Зарков. Другата седмица "БСП за България" ще внесе алтернативен проект за промени в Изборния кодекс.

Какъв да е вотът

И Димитър Димитров, и Стойчо Стойчев смятат, че електронното гласуване ще увеличи купения и контролиран вот, а досега машинното гласуване не е решило нито един проблем на изборния процес.

"Електронното гласуване ще направи купуването на гласове невъзможно за идентифициране. Трябва да има много по-различни технологии, основани на биологични идентификатори - може би със следващите документи, фейс контрол, високи технологии", коментира Димитър Димитров. Според Стойчо Стойчев електронното гласуване трябва да е само в чужбина, и то не във всички страни, както и при гаранции за сигурността на вота.

"Гласуването по пощата означава от Турция да пристигнат примерно 30 хил. гласа повече, както и да се увеличи активността в определени маргинализирани общности. Точно тези говорители просто трябва да кажат нещо на своите избиратели. Не бива при боравенето с изборното законодателство част от партиите да се явяват полезните идиоти, вършейки работата на други. Борбата от 90-а година е да няма пликове", казва Димитър Димитров. Според Стойчо Стойчев при гласуването по пощата възможността за манипулации е още по-голяма.

Без номерата в бюлетината

Управляващите формации ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат отпадане на номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Целта е да се избегне т.нар. феномен 15/15, при който гласоподавателите погрешка дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на формацията.

БСП и ДПС са против предложението, а аргументът е, че само се променят изборни правила, които работят.

Според Димитър Димитров предложението ще засегне партиите с електорат с по-ниско или никакво образование, но идеята на справедливите избори не е да осигурява техническа възможност за изразяване на мнение от страна на неграмотните хора.

Регистър на избирателите

"Най-големият проблем е, че броят на избирателите в българските избирателни списъци скоро ще бъде по-голям от населението по демографска статистика. Трябва да се направи регистър на избирателите, в който всеки избирател да контролира своя изборен адрес - да потвърди или постоянен, или настоящ", смята Димитър Димитров. Според него от там нататък да се организира възможността му да гласува.

Извънпарламентарните формации "Движение България на гражданите", "Демократична България", Съюз на демократичните сили, Българска нова демокрация, Обединени земеделци, Български демократически форум и Български земеделски народен съюз също настояват за създаване на коректни избирателни списъци и регистри, в които не присъстват сега съществуващите "мъртви души". За същото се обявява и БСП.

"Бих препоръчал да спре да се променя Изборният кодекс непосредствено преди избори. Това тотално дестабилизира изборния процес", смята Стойчо Стойчев.

Дневник