Разузнавателната служба на Нова Зеландия отхвърли първата в страната молба да се използва оборудване на китайския гигант "Хуауей", необходимо за разгръщане на петото поколение (5G) мрежи, предаде "Ройтерс".

Става въпрос за технология, произведена от "Хуауей", който телекомът "Спарк" иска да използва в мрежата си. Новозеландската агенция обаче смята, че има риск за националната сигурност, ако разреши това.

"Спарк" обяви, че ще разгледа внимателно решението, преди да реши дали да вземе други мерки.

Решението дойде на фона на западни притеснения, че в разгръщането на 5G мрежите в страните им може да има влияние и китайското правителство чрез големите корпорации в страната. Компании като "Хуауей" и ZTE отричат подобни твърдения.

По-рано тази година съседна Австралия забрани на "Хуауей" да доставя оборудване за 5G мрежата ѝ. Миналата седмица "Уолстрийт джърнъл" писа, че правителството на САЩ опитва да убеди компании в редица страни да избягват работа с китайския гигант.

"Хуауей" същевременно вече е инвестирала милиони долари в телекомуникационната система на Нова Зеландия, например в 4G мрежата ѝ или в научноизследователска дейност в сектора, отбелязва "Ройтерс". Все пак министърът, който отговаря за разузнаването, отбелязва, че има "разлика" между петото и предишните, конвенционални поколения мрежи и тя е в конфигурацията. С 5G технологията всеки компонент на 5G мрежата дава достъп до всяка друга част от нея, обяснява той.

Дневник