Кръг преди края на груповата фаза останаха само четири свободни места в осминафиналите на Шампионската лига. След изиграването на петия кръг вече са ясни 12 от 16-те отбора, които ще участват в директните елиминации на най-силния клубен турнир.

В сряда място в следващата фаза си осигуриха "Атлетико" (Мадрид) и "Борусия" (Дортмунд) от група А и "Порто" и "Шалке" от група D. По-рано това направиха "Барселона" от група В, "Байерн" и "Аякс" от група Е, "Манчестър сити" от група F, "Реал" (Мадрид) и "Рома" от група G и "Ювентус" и "Манчестър юнайтед" от група Н.

Групата на смъртта

Най-заплетена остава ситуацията в група С, която все още не е излъчила нито един участник в осминафиналите. За първите две места се борят три отбора - "Наполи", "Пари Сен Жермен" и "Ливърпул", които са събрани само в три точки преди последните мачове.

Финалистът от миналия сезон се озова на прага на елиминацията, след като в сряда загуби с 1:2 на "Парк де Пренс". Мърсисайдци допуснаха второ поредно поражение след това срещу "Цървена звезда" в Белград и общо трето от три гостувания този сезон.

Преди последния кръг "Наполи" е начело в "групата на смъртта" с девет точки. ПСЖ излезе на втора позиция с осем точки, а "Ливърпул" е трети с шест.

"Цървена звезда" има четири, като загуби шансове за осминафиналите, но все още може да се пребори за третото място, което дава право на участие в директните елиминации на Лига Европа.

"Ливърпул" е в най-трудната ситуация от трите претендента за място в осминафиналите. Тимът на Юрген Клоп ще продължи в следващата фаза при три сценария:

(1) ако в последния кръг победи "Наполи" с 1:0 у дома;

(2) ако спечели с два гола разлика;

(3) ако триумфира на "Анфилд" без значение от резултата, а ПСЖ загуби или завърши наравно при гостуването си на "Цървена звезда".

"Наполи" се нуждае от загуба с по-малко от два гола разлика в Ливърпул, за да си гарантира място в следващата фаза. Ако допусне поражение с два гола разлика, тимът от Неапол ще трябва да разчита ПСЖ да не спечели срещу "Звезда".

На пръв поглед френският шампион има най-лесната задача. Тимът на Томах Тухел трябва да спечели в Белград, за да си гарантира участие в осминафиналите. Парижани могат да продължат напред дори при загуба, но за целта "Ливърпул" не трябва да печели срещу "Наполи".

"Тотнъм" или "Интер"

Много интригуваща е и ситуацията в групата на "Барселона", където "Тотнъм" и "Интер" ще водят битка за второто място. "Шпорите" излязоха с едни гърди напред, след като в сряда победиха "нерадзурите" с 1:0 на стадион "Уембли".

Двата отбора имат по седем точки преди последния кръг от груповата фаза. "Тотнъм" има предимство в директните двубои с "Интер" заради повече голове на чужд терен. Първата среща между тях завърши с успех за италианския тим с 2:1.

Въпреки това предимство ситуацията изглежда по-благоприятна за "Интер". На 11 декември тимът от Милано посреща ПСВ (Айндховен), който е последен в групата с една точка и без шансове да подобри класирането си. В същото време "Тотнъм" ще гостува на "Барселона".

"Лион" или "Шахтьор"

Последната въпросителна е кой ще е вторият осминафиналист от групата на "Манчестър сити". За тази позиция се борят "Лион" и "Шахтьор" (Донецк). Французите имат актив от седем точки, а украинците - пет.

В последния кръг двата отбора се изправят един срещу друг на стадион "Металист" в Харков на 12 декември. За "Лион" ще е достатъчно дори равенство, докато за "Шахтьор" победата е без алтернатива.

Дневник