Военното положение в Украйна не предвижда ограничаване на граждански права, каза днес по Би Ти Ви посланикът на страната в България Виталий Москаленко. Той допълни, че допълнителни ограничения може да има при евентуално широкомащабно нападение от Русия.

Военното положение беше въведено в понеделник вечерта след инцидент в Керченския проток в неделя, при който руски кораби задържаха украински плавателни съдове и моряци.

По повод твърденията на Русия, че инцидентът в Керченския проток е инсциниран от Украйна, за да си повиши президентът Петро Порошенко рейтинга, Москаленко каза, че по същата логика може да се твърди, че е организирана провокация за вдигане на рейтинга на Путин, който е паднал сериозно.

"Никак няма да се отрази на изборите военното положение. Те ще се проведат както е планирано на 30 март догодина", допълни посланикът.

Според Виталий Москаленко агресията на Русия е сигнал за пълзяща анексия на Азовско море. Попитан дали Украйна иска американски бази на своя територия, дипломатът каза, че няма такива официални заявления. Той допълни, че обръщането за помощ към международната общност е нормално.

Дневник