Европейският съюз заяви вчера, че е "изключително обезпокоен" от "опасното нарастване" на напрежението между Русия и Украйна в Азовско море. Той обаче не планира нови санкции във връзка с руската военна операция срещу украински кораби, предаде "Франс прес".

"Ние сме разтревожени от тази употреба на сила от страна на Русия, която в контекста на нарастваща милитаризация в региона е неприемлива", обявиха правителствата на 28-те страни членки на съюза в декларация, публикувана от върховния представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини.

Текстът бе съгласуван след три дни дискусии. Това се дължи на сериозните разногласия между отделни страни членки, обясниха дипломатически източници. За приемането на нови санкции срещу Русия е необходимо единодушие. Един от цитираните източници каза, че "е твърде рано" да се обмисля такъв ход.

Полша е подкрепила идеята за налагане на нови санкции, но според няколко държави, включително Франция и Германия, това би било преждевременно, отбелязва "Франс прес". Агенцията припомня, че ЕС наложи икономически санкции на Русия през юли 2014 г. заради конфликта в Украйна.

Освен Полша сред другите страни "ястреби" са Великобритания и трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония, пише "Ройтерс". Двете водещи сили в ЕС - Германия и Франция - засега наблягат на опитите за смекчаване на напрежението. Други страни, сред които Италия, Гърция, България и Кипър, отдавна призовават за смекчаване на позицията към Русия с аргумента, че икономическите санкции вредят и на европейския бизнес, посочва "Ройтерс".

/БТА, Дневник