Всички видове аеробни спортове влияят по-добре на човешкото здраве, отколкото останалите видове упражнения. До този извод са стигнали учени, публикували своята статия в списанието European Heart Journal. През последните години учените започнаха активно да се интересуват, как различните видове физически натоварвания влияят не само на мускулите и човешкия метаболизъм, но и на продължителността на живота и неговото качество в преклонна възраст.

Например, преди няколко години белгийски учени откриха, че много форми на физзарядката забавят стареенето и подмладяват човешките клетки, принуждавайки ги да произвеждат протеини, отговарящи за „ремонтирането“ на теломерите – окончанията на хромозомите. По-късно техни австралийски колеги анализираха, кои видове спорт увеличават продължителността на живота на възрастните британци.

Подобни свойства притежават – тениса, аеробиката и надбягване с колелета, а футболът и бягането почти не влияят на дълголетието. „Всички лекари препоръчват да се занимаваме със спорт, но никой не е направил проверка как той влияе на реалното дълголетие на хората“, заяви Улрих Лауфс от Лайпцигския университет.

Анализирайки резултатите от предишни опити, той и неговите колеги са обърнали внимание на любопитна закономерност – всички видове упражнения, които са били най-полезни за организма спадат към така наречените тренировки за издържливост, укрепващи работата на сърцето и помагащи на мускулите по-ефективно да използват кислорода, предаде БГНЕС. Те са събрали група от почти 300 доброволци, които са се съгласили коренно да променят своя начин на живот. Учените са им „предписали“ различни видове упражнения и в течение на половин година са следели как се променят техните теломери.

Част от доброволците са се занимавали с леки форми на аеробика, други са редували тежки леки натоварвания, въртейки педалите на велосипеда или гребейки. Третата група е работила с тренажори, предназначени за повишаване на максималната сила. Едва половината доброволци не са се отказали и са спазвали режима до края на опитите. Именно те са помогнали на учените да докажат, че промените в дължината на теломера наистина зависят от типа натоварване.

Оказва се, че активността на протеините, които ги защитават от разрушение, е нараснала два-три пъти при доброволците, занимаващи се с бягане, аеробика, гребане, но не се е променила при любителите на тежката атлетика. Това означава, че клетките на спортистите, занимаващи се с лека атлетика или аеробика, остаряват по-бавно, отколкото организмът на любителите на щангите


Actualno.com