Съоснователят на френската крайнодясна партия Национален сбор (доскоро Национален фронт) Жан-Мари льо Пен беше осъден вчера в Париж да плати глоба и обезщетение за причинени морални вреди заради три изказвания по адрес на хомосексуалните хора, предаде "Франс прес". Деветдесетгодишният Льо Пен е известен с провокативните си изявления, заради които срещу него се водят съдебни дела, отбелязва агенцията.

През март 2016 г. Льо Пен качи в блога си видеозапис, в който направи паралел между педофилията и хомосексуалността. През декември същата година пред в. "Фигаро" той сравни хомосексуалните със "солта в супата" и каза: "Ако няма достатъчно сол, супата е блудкава, а ако има прекалено много сол, не може да се яде".

Заради тези две изказвания Льо Пен беше осъден на глоба в размер на 400 евро. Освен това ще трябва да плати 2 хил. евро на асоциацията "Мус", която се бори срещу "хомофобската и сексистката дискриминация" и заведе иск срещу съоснователя на Националния сбор заради неговите изказвания.

Льо Пен беше съден и за коментар, който направи през април 2017 г. по повод погребението на френски хомосексуален полицай, убит при джихадистки атентат на булевард "Шан'з Елизе" в Париж. На погребението говори партньорът на полицая и това предизвика Льо Пен да напише в блога си, че на церемонията не е трябвало да се акцентира върху това, че убитият е имал за партньор мъж.

За тези свои коментари той беше осъден на глоба от 400 евро. Льо Пен ще трябва да преведе и 5 хил. евро за причинени морални щети на партньора на убития полицай, както и 2 хил. евро за покриване на съдебните разходи.

/БТА, Дневник