Десните в Шумен трябва да излъчат силен кандидат за кмет с граждански профил на местните изборите идната година. Това каза днес на пресконференция заместник-председателят на Движение „България на гражданите“ Найден Зеленогорски.

Той заедно с председателя на партията Димитър Делчев проведоха в Шумен среща с общинската структура и ръководство на ДБГ в града, с областния координатор Даниела Русева и общинските съветници от Реформаторския блок.

„В Шумен, като един от големите градове, можем да пробием на местните избори и да имаме един успешен кандидат, предвид и резултатите от последния вот“, каза Зеленогорски.

Според Делчев ДБГ търси широка коалиция от център-дясно, за да се промени модела на управление в общината и в страната. „Трябва да се търсят партньори, с които да се спечелят изборите, в момента разговори се водят, но коалицията трябва да е широка, силна и стабилна. Коалиция между партии и НПО и силно гражданско присъствие“, каза Делчев. Той допълни, че предстои в следващите месеци изграждане на местни щабове на ДБГ за предстоящите избори.

Делчев и Зеленогорски коментираха и актуални политически теми като позицията на десните за електронното и машинното гласуване, за бюджет 2019 г. за липсата на реформи и слабостите в управлението на страната. Делчев коментира общата позиция на всички партии от демократичната общност след организираната от ДБГ дискусия „За“ и „Против“ машинното и дистанционното електронно гласуване“ и отбеляза, че с отмяната на електронното и ограничаване на машинното гласуване властта погазва Изборния кодекс, който още от 2016 г  даде законовото право на всеки българин да гласува свободно посредством машини, интернет, през телефона си. 

„Имаме нова кауза след приемането на страната ни в Европейския съюз през 2007. Тя е повишаване качеството на живот във всички сектори. И затова трябва да се обединят усилията на десницата и да преследваме тази кауза и на управленски ниво - да се приближаваме до средноевропейското качество на живот“, каза Делчев.

Според Зеленогорски нужна е промяна, създаване на иновативна програма, обединение на десните около важните неща като демокрация, честни избори и др., за да се догони стандарта на другите европейски страни“.

ШУМ.БГ