Русия все още не осигурява достъп на независим екип от експерти към Световната антидопингова агенция (WADA) до лабораторията в Москва. Това стана ясно след изявление на директор от WADA.

През седмицата тричленна делегация на WADA беше на посещение в Москва, беше в антидопинговата лаборатория, а освен това се срещна и с министъра на спорта Павел Колобков. По време на визитата са обсъждани темповете, с които Русия покрива изискванията, за да възстанови правата на своята агенция РУСАДА.

До края на годината Русия трябва да предостави данни и проби от лабораторията в Москва. Това беше условието, при което WADA се съгласи да свали санкциите наложени на руския спорт.

"Срещата ни беше отворена и продуктивна, имахме положителен диалог, но някои детайли все още трябва да се доизгладят", каза доктор Оливие Рабин, който е старши директор във WADA.

Достъпът до лабораторията в Москва е блокиран от 2015 г., когато WADA откри доказателства за системна употреба на допинг в руския спорт, подкрепяна от държавата.

"Колкото по-скоро получим достъп до лабораторията и ни бъдат предоставени данни, толкова по-добре. Мисля, че желанието на всички е да вървим в една и съща посока", добави Рабин.

От WADA добавят, че трябва да започнат възможно най-скоро анализирането на "огромно количество данни", които се съхраняват в московската лаборатория. Световната антидопингова агенция разполага с част от пробите, но трябва да направи анализ и на оборудването в лабораторията, за да докаже дали пробите не са били манипулирани.

dnevnik.bg