Две проектонаредби, с които да се променят правилата за определяне на заплатите в държавната и местната администрация, публикува правителството за обществено обсъждане. Обяснението е, че от 2012 г., когато сега действащата нормативна уредба е приета, са се проявили несъвършенства и субективни изкривявания.

Според "24 часа" измененията са свързани с обещанието на правителството да вдигне заплатите на чиновниците средно с 10 на сто. "Медиапул" напомня, че промените ще влязат в сила в година, в която се провеждат европейски и местни избори.

Таванът на заплатите на кметовете ще се изравни с министерската заплата, гласят промените. Това означава, че кметовете ще могат да получават 4574 лв. (или 30% над основната депутатска заплата, колкото взимат министрите). Тя обаче ще расте с ръста на икономиката, защото депутатската заплата е обвързана със средната за страната и се индексира на всяко тримесечие. Заплатата на кметовете и зам.-кметовете занапред също ще се определя от общинския съвет. Досега това се правеше по наредбата за държавната администрация.

Предлага се областните управители да получават 80% от основната заплата на министър, което към момента е 3660 лв.

Променя се и таблицата с основните минимални и максимални заплати по нива и степени на държавните служители. В мотивите към проекта се казва, че в заплащането на чиновниците са настъпили диспропорции, тъй като ръководителите са се стремили да привличат нови кадри с обещания за по-високи възнаграждения, докато по-отдавна назначени служители, които притежават нужните умения, не са получавали увеличение. "В почти всяка администрация има служители с висока квалификация и опит и с устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с "изоставащи заплати" в сравнение със служители на аналогични длъжности, се казва в мотивите.

Освен това за шест години минималната заплата за страната се е вдигнала близо два пъти, а така в 21 нива на заплащане на чиновници - от най ниското "изпълнител", през експертни и дори някои ръководни длъжности (напр. "секретар на община с население над 50 000 души") заплащането се е изравнило.

В документа са откроени четири администрации, чието ръководство има особено високи отговорности. За тях се предлага конкретният размер на възнаграждението на шефа да се определя еднолично от ресорния министър. Това са изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове", Държавен фонд "Земеделие", Българската агенция по безопасност на храните, агенция "Пътна инфраструктура".

В обосновката на двата проекта се казва, че приемането им няма да доведе до по-големи разходи от предвидените в бюджета за 2019 г.

Дневник