Дебатът за бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК), който беше приет, се превърна в дебат за това ще има ли машинно гласуване, което е задължително по закон.

Темата беше повдигната от Драго Стойнев (БСП), който попита защо в бюджета на ЦИК не са заложени 50 млн. лв., необходими за осигуряване на машини за гласуване за следващата години, в която има европейски и местни избори. Ако сега ние не ги осигурим, за пореден път парламентът се отказва и няма да спази закона, каза Стойнев. Според него, ако от ГЕРБ не гласуват тези 50 млн., това означавало, че се готвят да манипулират изборите.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) видя опит да се политизира дебатът. Той каза, че според анализ на ЦИК "не може, не трябва, не бива, няма смисъл" да се организира изпращане на машини във всяка секция, тъй като няма как да се изпратят машини за вота зад граница, по корабите и мобилните секции. Според Кирилов времето за обработка на резултатите от машинно гласуване било двойно по-голямо, защото имало двойно броене. Кирилов каза, че асамблирането на машините трябва да се прави от държавната фирма "Информационно обслужване", защото ще са "на цената на един компютър" и за да няма съмнения в манипулация.

Въпросът ще се обсъжда от правната комисия на парламента.

Йордан Цонев (ДПС) смята, че машинното гласувани трябва да се въведе, но "цифри от порядъка на 30 - 50 млн. лв. са нереални".

Георги Марков (ГЕРБ) взе думата, за да заяви, че българинът не искал машинно гласуване, а мажоритарни избори.

Тома Биков (ГЕРБ) каза, че бил привърженик на машинното гласуване, но си променил мнението, защото имало кибератаки. "Когато загубите изборите, ще обвините машинното гласуване", каза той към БСП.

Филип Попов (БСП) припомни, че се дискутира дали да се спази закона или не. Съпартиецът му Георги Свиленски добави, че е свикнал да не се спазват законите. Той припомни масовите грешки в хартиените бюлетини на последните няколко избора и попита Цветан Цветанов, който е председател на предизборния щаб на ГЕРБ, дали е готов да изведе партията на избори с машинно гласуване.

"Никой няма да даде на БСП доверие. Вие сте неспособни, никой няма да ви повярва и да ви даде да управлявате", отговори на Свиленски Цветанов. "Цялата демократична българска общност не е забравила случая "Костинброд", заяви той. "Къде беше тогава Мая Манолова, която сега е омбудсман", попита Цветан Цветанов. Според него, за да постигне БСП някаква победа, прави фалшиви новини. "Това ще бъде първата загуба, която ще понесе Георги Свиленски като председател на предизборния щаб на БСП", обяви Цветанов.

"Вземете се вижте с Мая Манолова и се разберете кой я е избрал за омбудсман", отговори Свиленски.

Йордан Цонев от ДПС каза, че председателите на двата предизборни щаба са започнали предизборната кампания, но не за европейските избори.

След повече от час дебати председателят на комисията по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) взе думата, за да каже, че парите за машинно гласуване са предвидени в чл. 1 в закона за бюджета, който определя общата рамка.

dnevnik.bg