Постоянното обезлюдяване на селските региони в Европейския съюз и междурегионалните неравенства остават сериозна заплаха за икономическата и демографска основа на регионите в ЕС в бъдеще, заявиха участници в конференция по темата, цитирани от EurActiv.

"Дори и да виждаме модел на позитивно развитие в намаляването на неравенствата сред държавите, тенденциите в развитието рискуват допълнително да ускорят регионалните неравенства и да увеличат неравенствата в и между регионите", каза Илона Раугзе, директор на ЕСПОН, европейска група за териториално сътрудничество.

Развитието на селските райони е една от основните цели на кохезионната политика, макар все още да изглежда, че има неразрешими проблеми, особено във връзка с прилагането на фондовете и управлението на демографските промени в Европа.

Италианският евродепутат Мерчедес Бресо отбеляза, че европейското развитие започва от доброто сътрудничество между различните европейски реалности. Според нея в момента приоритет трябва да бъде да се гарантира, че могат да бъдат постигнати общи цели между селските и градските райони.

За местните власти обстановката скоро ще се промени, защото новите предложения на Европейската комисия за кохезионната политика включват в по-голяма степен базиран в Брюксел подход и по-малко контрол на програмите на местно ниво.

dnevnik.bg