Носителят на три олимпийски титли в сноуборда Шон Уайт отправи поглед към участие в летните игри в Токио през 2020 г. 32-годишният американец се надява да се състезава в скейтборда, който ще дебютира в програмата в столицата на Япония.

"Да съм медалист от зимна и летна олимпиада ще бъде следващото ниво. Бавно напредвам към тази цел, но все още не съм го решил официално. Със сигурност обаче е в полезрението ми", каза Уайт на церемония в Токио, където американецът беше избран за най-добър мъжки спортист от зимните игри в Пьонгчанг.

Наградата беше връчена от Асоциацията на националните олимпийски комитети. При жените призът грабна Ариана Фонтана, която спечели златен медал на 500 м и сребро на 1000 м в бързото пързаляне с кънки. С отличията италианката стана най-титулуваната състезателка в спорта.

Уайт е сред легендите в сноуборда. Американецът спечели олимпийските титли в дисциплината халфпайп в Торино 2006, Ванкувър 2010 и Пьонгчанг 2018, а през 2014 г. в Сочи остана четвърти.

Уайт ще се опита да стане шестият спортист с медали от зимни и летни олимпийски игри. Това са правили Еди Игън (бокс и бобслей), Якоб Тулиб Тамс (ветроходство и ски скокове), Криста Лудинг-Ротенбургер (колоездене и бързо пързаляне с кънки), Клара Хюз (колоездене и бързо пързаляне с кънки) и Лаурин Уилямс (спринт и бобслей).

Сноубордът е един от петте спорта, които ще дебютират в олимпийската програма в Токио, но мястото им в следващи форуми не е гарантирано. В надпреварата през 2020 г. влизат още бейзбол, карате, спортно катерене и сърфинг.

dnevnik.bg