Успешно беше завършено свързването на Трансадриатическия газопровод (TAP) с Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на съобщение на TAP, предаде БТА.

Заварката е била извършена на границата между Гърция и Турция в присъствието на представители на компаниите на двата газопровода.

През май тази година Азербайджан даде начало на експлоатацията на първата част от газопровода "Южен газов коридор". Проектът, който руските медии определят като "алтернатива на "Турски поток", се състои от няколко съоръжения - в Каспийско море, в Южен Кавказ и Турция.

България е част от проекта заедно с Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, Албания и Италия. Още три страни - Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора - планират да се присъединят. Свързването на тръбите - още една крачка към реализирането му, бе обявено на фона на твърдения в руски медии, че втората тръба на "Турски поток" (първата наскоро достигна европейския бряг) ще минава през България.

Газ от Азербайджан

В съобщението, цитирано от БТА, се казва, че "това свързване е още един важен момент в реализирането на Южния газов коридор, един нов енергиен маршрут, който ще увеличи енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки. По Южния коридор ще се транспортира природен газ от находището "Шах Дениз II" в Каспийско море към Турция и оттам - към европейските пазари".

Генералният директор на TAP Лука Скепати е заявил, че събитието е важна крачка напред, и е припомнил, че според графика доставките на природен газ по Южния газов коридор за Европа трябва да започнат през 2020 г.

TANAP преминава през Азербайджан, Грузия и Турция, а TAP - през Гърция, Албания и достига до Италия през Адриатическо море. Чрез интерконектора Гърция - България (IGB) и България ще може да получава природен газ от Азербайджан по Южния газов коридор.

Дневник