Служител на НАП е заловен в момента на получаване на подкуп от 15 хил. лева. Това обяви административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг във връзка с образувано досъдебно производство срещу служител на НАП за подкуп, съобщи Агенция "Фокус".

Русинова обясни, че образуваното досъдебно производство е след успешна акция на служители на ГДБОП под ръководството на Софийската градска прокуратура. Тя разказа, че служители на НАП са били определени със заповед да извършат ревизия на търговско дружество. Впоследствие те са провели няколко срещи с управителя на дружеството. При първата от тях те са го уведомили, че по отношение на неговото дружество са установени недекларирани печалби в размер на 800 хил. лева. Служителите са предложили да му бъде изготвен акт само за 16 до 20 хил. лева. За целта управителят на дружеството е трябвало да им предостави сумата от 45 хил. лева.

Сигналът за поискания подкуп е подаден от самия управител и впоследствие служителят на НАП е заловен при получаването на първия транш от 15 хил. лева, които са му били предадени в центъра на София. Емилия Русинова уточни, че служителят е задържан за 72 часа и предстои да бъде поискано постоянното му задържане под стража, а процесуално следствените действия по случая продължат, като има и още заподозрени.

"Призовавам всички български граждани да бъдат дейни и да съобщават на структурите на МВР и прокуратурата за опити да бъдат изнудвани. В крайна сметка това са държавни структури, които са призовани да се борят с този вид престъпност и полагат необходимите усилия да противодействат на корупционни престъпления", обяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

От думите му се разбира, че сигналът е получен в началото на ноември и оттогава почти денонощно колегите му работили, за да съберат необходимите доказателства и в крайна сметка да докажат това престъпление по категоричен начин. Разказа, че елемент от корупционната практика е първоначално да се обясни на даден човек колко много е сгрешил, а след това така да бъде мотивиран да плати съответната сума срещу помощ за излизане от ситуацията.

Задържаният с подкуп служител на НАП е бил отстранен от длъжност през 2015 година заради престъпление от общ характер. По непотвърдена информация той е бил възстановен на работа със съдебно решение, допълни Емилия Русинова. Служителят е от отдел "Ревизии". По думите ѝ анализът на доказателствата не е приключил и кръгът от обвиняеми не е изчерпан.

Тя отбеляза, че на управителя на проверяваното дружество, на когото е искан подкуп, е било обяснено от служителите на НАП, че по принцип взимат по 8%, но в конкретния случай са решили да поискат 4%.

Малко по-късно изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заяви, че ръководството на агенцията ще бъде безкомпромисно срещу всяка форма на корупционно поведение. По думите й, цитирани от пресцентъра на ведомството, е абсолютно неприемливо, заради един случай да се обезценява работата на всички служители на агенцията. Затова ръководството на НАП ще предприеме незабавни дисциплинарни мерки, както и ще окаже пълно съдействие на правоохранителните органи.

"Корупцията няма място в НАП и всички служители трябва да се съобразяват в поведението си в професионален и личен план с етичните стандарти на Агенцията", допълва Димитрова.

Дневник